Ідентифікація: кому з пенсіонерів Сумщини потрібно пройти підтвердження особи до 31 березня

24.02.2024

Багатьох цікавить питання, чи справді з 1 квітня 2024 року Пенсійний фонд припинить виплату пенсій усім пенсіонерам, які не пройдуть «фізичну ідентифікацію особи» до 31 березня.

Це не так, роз”яснили в Пенсійному Фонді України. Ідентифікація потрібна не всім пенсіонерам, а тільки двом категоріям. Перша категорія – люди, які зареєструвалися як переселенці до 24 лютого 2022 року(!), друга – ті, хто з різних причин упродовж років не знімав пенсійних грошей із картки.

Обов’язок періодично (кожні три або шість місяців) проходити фізичну ідентифікацію в АТ «Ощадбанк» було визначено для людей, які до 24.02.2022 набули статусу внутрішньо переміщеної особи (постанова Кабміну від 05.11.2014 № 637 «Про здійснення соціальних виплат ВПО»). Водночас у період дії карантинних заходів (з 12.03.2020 до 01.07.2023) така ідентифікація не проводилась. Постановою уряду від 8.08.2023 р. передбачено, що для отримання виплат у 2024 році особи з числа ВПО мають пройти ідентифікацію в АТ «Ощадбанк» або в органах Пенсійного фонду України на 1 січня 2024 року. Проте у зв’язку із запровадженням у країні воєнного стану граничний термін проходження ідентифікації перенесено на 31 березня. Непроходження фізичної ідентифікації справді може слугувати причиною для тимчасового призупинення виплати пенсії до з’ясування всіх обставин. Але відновлення всіх виплат відбуватиметься відразу після ідентифікації особи. Пройти ідентифікацію можна декількома способами.

– Особисто: звернутися до відділення АТ «Ощадбанк» або до будь-якого зручного сервісного центру Пенсійного фонду України з документом, що посвідчує особу (паспорт громадянина України).

– Через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

– За допомогою відеоконференцзв’язку в територіальному органі Пенсійного фонду України.

– В закордонній дипломатичній установі України отримати документ, який посвідчує, що фізична особа є живою, якщо пенсіонер з числа ВПО перебуває за кордоном. Видане в установленому порядку посвідчення разом із заявою про проходження ідентифікації (довільної форми) слід направити до територіального органу Пенсійного фонду України, де пенсіонер перебуває на обліку. Оригінал посвідчення разом із заявою можна направити засобами поштового зв’язку або в сканованому вигляді – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису. Якщо пенсіонер не пройде фізичну ідентифікацію, Пенсійний фонд заморозить перерахування пенсії. Тобто гроші продовжать нараховувати, але не переказуватимуть на банківську картку, і отримати їх пенсіонер не зможе. Виплату пенсій буде відновлено лише після того, як одержувач підтвердить, що він живий. При цьому буде переведено пенсію і за той період, коли виплати були заморожені. Такий захід введений, щоб припинити шахрайство, коли деякі люди, які заволоділи пенсійною карткою, продовжують отримувати виплати за померлого пенсіонера.

Усі інші категорії пенсіонерів і отримувачів соціальних виплат, проходять ідентифікацію автоматично – наприклад, особисто звертаючись до банку за отриманням нової пластикової картки, отримуючи пенсію через листоношу тощо.

Нагадаємо, з 1 березня запланована щорічна індексація пенсій. Приблизний розмір індексації у 2024 році становитиме 13%, а точні показники розрахують у середині лютого.

shans.com.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: