Як війна вплинула на зайнятість населення на Сумщині

26.02.2024

Яка наразі ситуація з ринком праці в Сумах, як війна вплинула на зайнятість населення, та які програми існують для допомоги людям, які втратили роботу. Про це в ефірі Українського радіо Суми говорили з фахівчинею з інформаційної діяльності Сумського обласного центру зайнятості Юлією Єлізаренко.

– Як ситуація на ринку праці в Сумській області змінилася після повномасштабного вторгнення?

– Якщо порівнювати з даними на початок війни, то офіційно зареєстрованих безробітних поменшало майже на 30 %. І це закономірно, адже багато людей виїхали за кордон чи перемістились на більш безпечну територію і знайшли роботу, чоловіки мобілізовані до лав ЗСУ. Протягом 2023 року послуги отримали близько 30 тисяч жителів Сумщини, статус зареєстрованого безробітного мали 12. 5 тисяч громадян. В умовах значного обмеження попиту на працівників, особливо на прикордонні, за сприяння Державної служби зайнятості у 2023 році нове робоче місце знайшли 8 687 осіб. У цьому році наші послуги отримали вже 8 436 громадян.

– Скільки мешканців області зараз перебувають у статусі безробітного і у кого найбільші шанси знайти роботу?

– Наразі по Сумській області 7 тисяч громадян зареєстровані як безробітні.

Найбільш затребуваними у роботодавців є представники робітничих професій:

кваліфіковані робітники з інструментом становлять 22 % всіх поданих вакансій (швачка, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар-ремонтник, електрогазозварник тощо);

робітники з обслуговування устаткування та машин – 17 % (водій, тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, токар, машиніст екскаватора, водій навантажувача, фрезерувальник);

професіонали – 15 % (вчитель, вихователь закладу дошкільної освіти, фармацевт, інженер, лікар загальної практики – сімейний);

працівників сфери торгівлі та послуг – 13 % (кухар, медична сестра, соціальний робітник, перукар).

Під час війни суттєво зменшився попит на працівників у фінансовій та страховій сфері, на будівництві, у готельному та ресторанному бізнесі. Крім того, практично відсутній попит в авіаційному транспорті, сфері туризму, дозвілля та розваг.

Серед зареєстрованих безробітних 43 % мають вищу освіту. Кількість безробітних з числа колишніх керівників, професіоналів та фахівців утричі перевищує кількість відповідних вакансій.

– Що ви пропонуєте таким шукачам роботи?

– Для людей, які мають професії, що втратили актуальність на ринку праці, ми пропонуємо навчання за робітничими професіями, які мають попит. Таке навчання проводиться на замовлення роботодавця або якщо безробітний планує започаткувати власну справу.

Здобути нову професію або спеціальність за направленням служби зайнятості громадяни можуть двома шляхами.

По-перше: пройти навчання у закладах освіти, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності або безпосередньо у роботодавця.

По-друге: Сумська обласна служба зайнятості має власний Центр професійно-технічної освіти, в якому проходить навчання за 12-ма ліцензованими робітничими професіями, центр має також 80 освітніх програм підвищення кваліфікації.

Ми навчаємо на зварювальника пластмас, водіїв, продавців, кухарів, швачок, перукарів, операторів верстатів з програмним керуванням. Для зареєстрованих безробітних навчання безкоштовне і після закінчення навчання слухачам видається документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації.

– Чи є у вас програми для людей, які хочуть розпочати власну справу?

– Так, ми пропонуємо підтримку підприємництва у вигляді грантів на розвиток малого та середнього бізнесу. Крім того, ми пропонуємо консультації та супровід з питань започаткування та ведення власного бізнесу.

З 1 липня 2022 року Державна служба зайнятості долучилась до проєкту єРобота. В рамках проєкту є програма з надання мікрогрантів на створення або розвиток власної справи. Розмір грантів – від 50 до 250 тис. грн.

З початку дії цієї програми ми вже ухвалили 487 рішень, а це понад 1000 нових робочих місць. Сума – майже один млн грн.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: