У Сумській ОВА помітили проблему зі “швидкими” у прикордонні

29.02.2024

У Сумській ОВА обговорили питання мережі обслуговування екстреною допомогою.

Начальник обласної військової адміністрації Володимир Артюх підкреслив важливість законодавчих вимог до маршрутів руху хворих, які забезпечуються системою екстреної медичної допомоги, необхідності розбудови розгалуженої територіальної мережі екстрених підрозділів у громадах, дотримання нормативів доїзду карет швидких та забезпечення кадрами служби екстреної допомоги.

Як зазначив в.о. начальника обласного управління охорони здоров’я Анатолій Котляр, організація екстреної допомоги в області здійснюється згідно із маршрутизацією пацієнтів відповідно до нормативів прибуття карет швидких на критичні та екстрені виклики.

Законодавчо визначено, що маршрути транспортування пацієнтів бригадами екстренки до закладів охорони здоров’я здійснюються з урахуванням їх пріоритетності: до надкластерних, кластерних та загальних лікарень.

Для того, щоб забезпечити жителів Сумщини якісною екстреною допомогою, необхідно розширити наявну мережу системи. Так, наразі в області функціонує 90 пунктів постійного базування Е(Ш)МД.

«Для оптимального покриття території області необхідно загалом 143 таких пункти. На цей рік я підписав план нарощення мережі на 12 пунктів у різних громадах. Тому наголошую на необхідності співпраці між районною владою та громадами, узгодження питань виділення приміщень, передбачення фінансів та ресурсів на їх обладнання», – зазначив Володимир Артюх.

Крім того, в Ромнах, Охтирці та Конотопі є потреба побудови нових станцій екстреної допомоги, адже наразі діючі підрозділи розміщуються в непристосованих до цього умовах.

Окремо було також розглянуто проблемні питання доїзду карет на виклики у прикордоння, зокрема до населених пунктів 5-кілометрової зони.

«Кожен населений пункт Сумщини повинен бути включений до мережі обслуговування екстреною допомогою. Ми зробимо все, щоби мешканці прикордонних громад мали однакові умови і можливості отримувати екстрену медичну допомогу. Від цього залежить збереження здоров’я і життя людей», – підкреслив Володимир Артюх.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: