Сумські лісівники планують передати цехи переробки інвесторам

29.02.2024

Представники Північний лісовий офіс ДП «Ліси України» та власники деревообробних підприємств Сумщини зустрілися, щоб обговорити перспективи співпраці у 2024 році. А також процес передачі цехів переробки інвесторам.

Директор Північного лісового офісу Вячеслав Киченок поділився інформацією щодо передачі цехів переробки, що належать філіям ДП «Ліси України», до інвесторів. Хоча комплекси на Сумщині не нові, але вони знаходяться в ресурсній області й мають необхідну інфраструктуру. Підприємці можуть викуповувати цехи на відкритих торгах або брати виробничі потужності в оренду, внаслідок чого розширювати та розвивати власне виробництво.

Філії своєю чергою готові забезпечувати деревообробників ресурсом. У 2023 році на Сумщині було пущено на переробку понад 138 тис. кубометрів деревини. Тепер вона стане додатковим ресурсом, який філії будуть реалізовувати в круглому вигляді.

У більшості деревообробників виникають труднощі через непрозорий відбір лісопродукції на складах філій. Вячеслав Киченок запропонував підприємцям повідомляти про усі корупційні схеми, з якими вони стикаються під час спілкування з лісовими господарствами.

Ще одна проблема – війна впливає і на можливість філій отримати FSC сертифікат, а від нього своєю чергою залежить, чи зможуть деревообробники продати деревину. За відсутності сертифіката більшість європейських покупців відмовляються від послуг українських підприємців. На жаль, у зв’язку з тим, що Сумщина знаходиться у червоній зоні, філії ДП «Ліси України» отримали відмови на всі свої звернення.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: