“Пенсії не вистачає, хати немає”: як допомагають сумським безпритульним

29.02.2024

У Сумах з початку року виявили 45 безпритульних осіб. 10 із них звернулися до закладу, шестеро направлені до медичних закладів для надання первинної медичної допомоги.

Про це повідомив завідувач будинку нічного перебування КУ “Берегиня” Роман Клочко.

Пенсіонерка Ніна Неофітна 20 років не має власного житла. Жінка каже, зазвичай мешкає у будинку нічного перебування. Пенсії не вистачає, тому вимушена шукати додатковий заробіток.

“Ну, оце ж сюди влаштувалась працювати, приймання брухту і все таке. Хати нема. Значить так, працювала я 10 років, щоб отримати квартиру, у жекові №3… Я робила і жила в колясочній, як робила в жекові, а потім, коли розписалася з чоловіком і ми перейшли до його квартири, мене з колясочної попросили вийти. Я от 20 років розписана з ним, але не приписана, бо в нього 4 проститутки приписані, а я нижча”, — розповідає пенсіонерка.

Пані Ніна додає: кожен з її друзів має свою життєву історію.

“Отой чоловік, що пішов, то він такий взагалі… А оце Юрко, ви його сфотографували, а його поліція шукає, бо має заборгованість по аліментах. І потрапив на екран. А Світлана, ну, скільки я її знаю — 25 років, ото ходить на смітниках шукає. Щось знайде, здадуть. Ото так вона опустилася, ходять, вип`ють”, — додає жінка.

Групи соціального патрулювання КУ “Берегиня” під час виходів у місто, розповідає працівниця будинку нічного перебування Катерина Батюк, виявляють безпритульних людей та інформують про місця, де вони можуть отримати допомогу.

Фото: Суспільне Суми

“Ми пропонуємо вакансії, які ми можемо їм запропонувати — це двірники.Нещодавно нам запропонували вакансію на переробне підприємство по пластику. Їм потрібні люди. Ми допомагаємо відновлювати їм документи. На зараз у нас подано документи на 3 осіб і за цим паспортом вони влаштувалися на роботу”, — говорить соцпрацівниця будинку нічного перебування Катерина Батюк.

За минулий рік групи соціального патрулювання організували 590 виходів по місту Суми, розповів завідувач будинку нічного перебування Роман Клочко.

“Виявлено 45 осіб, з-поміж безпритульних. 10 з них звернулись до закладу, 6 з них направлені до медичних закладів для надання первинної медичної допомоги. За 2024 рік здійснено 17 виходів групами соціального патрулювання. 1 особа звернулася до закладу і направлена для надання медичної допомоги”, — повідомив Роман Клочко, завідувач будинку нічного перебування.

Нині, послугою ночівлі в Будинку нічного перебування терцентру “Берегиня” користується 41 безпритульний, розповів Роман Клочко.

30 людей приходять до пункту обігріву та залишаються на ночівлю.

При виявленні бездомних людей, мешканці міста можуть звернутися за № гарячої лінії 050-696-74-70.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: