Підопічні психоневрологічного інтернату на Сумщині в’яжуть сітки для ЗСУ

05.03.2024

У 2022 році територія Атинського психоневрологічного інтернату на Білопільщині була обстріляна військами РФ. Приміщення інтернату було зруйноване, а пдопічних переселили у Ганнівку-Вирівську. Нині вони в’яжуть сітки для ЗСУ. 

Дмитро живе у психоневрологічному інтернаті 44 роки. Перебував в закладі й тоді, коли він був обстріляний військами РФ. Потім допомагав чим міг в переїзді на нове місце.

“Я з дитинства по інтернатах, саме в Олега Григоровича знаходжусь 16 років. Це саме я був в Атині і знаходився у Краснопіллі. Допомагаю працівникам нашого інтернату з підопічними. Загалом з тими хлопцями, може там комусь допомогти, це таке діло. Буває, там комусь погано, не можуть ні підняти у нас дівчата, нічого”, – пояснює підопічний інтернату Дмитро.

Наразі чоловік отримує статус дієздатності. Додає, що мріє якомога скоріше зажити за стінами закладу.

“Я хочу вийти, жить своїм життям. Но оскільки війна, уже ж там як вийде, може ж прийдеться воювати, то буду воювати, ні, так ні. Це ж таке діло”, – каже чоловік.

51-річний Леонід родом з Лебединщини. Після початку повномасштабного вторгнення й переїзду в Ганнівку-Вирівську разом з іншими підопічними допомагає ЗСУ.

“Війна як почалася, приїхали в Ганнівку. Поки ми тут живемо, поки закінчиться війна, то я допомагаю. Сітки плету для військових. Помогти ж треба. Вже стільки перев’язав — 6 чи 7 сіток. А все одно треба хлопцям”, – пояснює підопічний інтернату Леонід.

Чоловік говорить, що в Ганнівці-Вирівській йому подобається. Пригадує навички які отримав у житті поза інтернатом — чоловік навчився грати на гармошці.

За словами заступниці директора Людмили Ясовенко, заклад приймає чоловіків від 18 років.

“Віковий діапазон від 1990 року народження, тобто це 34 роки, Ігор у нас є. І 1941 рік народження — 83. Такий віковий діапазон. Значить психоневрологічні розлади мають чоловіки, це чоловічий інтернат. 11 із них дієздатних, 11 мають опікунів з-поміж родичів, і решта це недієздатні”, – говорить заступниця директора Людмила Ясовенко.

Директор закладу Олег Терещенко розповідає, після початку повномасштабного вторгнення установу 8 разів обстрілювали війська РФ. А коли психоневрологічний інтернат переїхав у Ганнівку-Вирівську, приміщення не було придатне для життя підопічних.

“Приміщення вже були, будемо казати відверто, в такому стані, що проживати і здійснювати учнівський процес було важко. Тому, що система була розморожена повністю на площі спортзалу та адмінбудинку, тобто система опалення не виконувала свої функції”, – пояснює директор психоневрологічного інтернату Олег Терещенко.

За підтримки іноземних благодійників вдалося відновити опалення, увійшовши в опалювальний сезон в строк, додає директор.

“Ми побудували котельню на твердому паливі. Повністю зробили систему водопостачання в інтернаті, теплопостачання і водовідведення”, – зазначає Олег Терещенко.

.

На сьогодні в інтернаті будується новий банно-пральний комплекс. В закладі обладнали бомбосховище, яким можуть скористатись і мешканці села, додає Олег Терещенко. Інтернат має підсобне господарство, яке дозволяє використовувати власні продукти — м’ясо, молоко та мед.

“У нашому закладі згідно з постановою Кабінету міністрів № 324 складено десятиденне перспективне меню. Чотириразове харчування у нас. Підопічні забезпечені всіма продуктами в повному обсязі, збалансоване харчування — у нас є рибка, у нас є м’ясо, у нас є овочі, фрукти”, – говорить медична сестра Людмила Макій.

Наразі інтернат живе відновленням. Нині на їхньому утриманні, говорить Микола Терещенко, 125 вихованців. За потреби, приймають чоловіків з будь-якого регіону України.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: