Український проєкт «Хащі» випустив фільм про Сумщину

05.03.2024

1 березня документальний відеопроєкт «Хащі» опублікував новий випуск «Сумщина. Життя на кордоні з Росією» про колорит й автентичність слобідських сіл області поблизу кордону з РФ.

«Хащі» про Сумщину

«Хащі» — український документальний проєкт, учасники якого мандрують маловідомими селами України. Його ведучий Володимир Кохан говорить, що цей проєкт про «Україну без косметики та прикрас».

У новому випуску «Сумщина. Життя на кордоні з Росією» документалісти побували в селах, які розташовані поблизу кордону з РФ. У відео Кохан говорить, що знімальна команда ще ніколи так близько не наближалася до країни-агресорки.

Крім цього, у стрічці розповідають про те, як на Сумщині жили козаки, коли та як з’явився термін Слобожанщина й Слобідська Україна. Також у фільмі показують, хто тут жив раніше й хто живе зараз.

— «Слобожанщина — це пробний камінь України». Саме так писав про цей край відомий український історик Михайло Грушевський. Російська влада спочатку тут скасовувала автономію та пригноблювала в правах козацтво, а перевіривши це на Слобідській Україні, запроваджувала ці обмеження на Гетьманщині. Але водночас місцеві козаки ніколи не були кріпосними, — йдеться в описі відео.

У 2021 році «Хащі» також випустили відеоісторію про Сумську область «Вимираюча Сумщина та її хутори-кладовища | Палац-психлікарня для Катерини Другої». Його переглянути близько 870 тисяч разів.

cukr.city

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: