На Сумщині у 2023 році сімейні лікарі надали медичну послугу з підтримки ментального здоров’я майже 5 тисячам пацієнтів

07.03.2024

Про це під час брифінгу в Офіційному медіацентрі повідомила регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Жанна Сидоренко.

За її словами, наразі у Сумській області надають психологічні та психіатричні послуги 40 комунальних закладів охорони здоров’я.

«На сьогодні близько 91% сімейних лікарів області (загалом понад 530 медиків) готові надати таку підтримку своїм пацієнтам. Послуга є абсолютно безкоштовною, адже надається в межах Програми медичних гарантій, – повідомила Жанна Сидоренко. – У кожній з 51 громад області є лікарі ПМСД, які пройшли навчання за Програмою mhGAP. Тільки в цьому році вже більше 50 медичних працівників пройшли навчання. Наступні навчання будуть проведені в березні та квітні».

За напрямом психіатрична допомога законтрактовано 40 комунальних закладів охорони здоров’я по 4 пакетах.

Інтеграція послуги з ментального здоров’я на «первинку» – це комплексне державне рішення, яке вперше реалізується в Україні, у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи першої леді Олени Зеленської. Навчання для лікарів і послуга для пацієнтів безкоштовні.

Наразі вже понад 850 закладів первинної медичної допомоги в Україні та 32 комунальних ЗОЗ в Сумській області мають відповідний контракт із Національною службою здоровʼя України, переглянути їх можна на інтерактивній мапі. Аналогічні дані допоможуть знайти оператори «гарячої лінії» НСЗУ – для цього потрібно зателефонувати на 16-77.

«Сімейний лікар жодним чином не замінить психолога, психотерапевта або психіатра, але він зможе надати допомогу пацієнту і у разі потреби – перенаправити до вузького фахівця, – зазначила спікерка. – Навіть якщо ваш сімейний лікар не проходив навчання за програмою mhGAP, ви все одно можете до нього звернутися. Не маючи відповідної підготовки для надання підтримки з ментального здоров’я, він може знайти в системі фахівця, який зможе вам допомогти».

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: