Особливості правильного носіння брекетів

08.03.2024

Брекети — сучасний засіб корекції прикусу та положення зубів, який допомагає вирівняти їх правильно. Вони можуть виправити неправильне розташування зубів та поліпшити їх зовнішній вигляд, покращити функціональність щелепи та сприяти правильному жуванню. Ця терапія може запобігати розвитку проблем зі здоров’ям ясен та зубів у майбутньому. Крім того, відповідно до досліджень, правильне вирівнювання зубів за допомогою брекетів може позитивно вплинути на загальне самопочуття та самовпевненість пацієнта.

Основні різновиди брекет-систем

Традиційні металеві брекети є найбільш поширеними. Вони ефективні та відносно недорогі, допомагають вирівняти зуби та поліпшити прикус. Вони просто як традиційні та незабутні слоти у казино с 20 грн. Одночасно, металеві брекети мають надійну конструкцію і дуже помітні. Щоб їх встановити, лікар спочатку приклеює на кожен зуб сам брекет, а потім протягує через них ортодонтичну дугу. Це допомагає вирівняти зуби та створює основну силу. 

Крім традиційних і металевих, існують:

керамічні, які мають більш природний вигляд, але є більш вразливими;

лінгвальні, розташовані ззаду зубів і є майже невидимими, але їх складніше чистити;

брекети з саморегуляцією, схожі на металеві, але мають вбудований утримувальний пристрій, який робить їх менш помітними. 

Ще один популярний сучасний різновид — елайнери. Вони являють собою альтернативу брекет-системам, які виглядають як прозорі пластикові насадки-капи та допомагають вирівняти зуби. Водночас, так звані “фальшиві” брекети — декоративний елемент, який не коригує прикус, а носиться просто для краси.

Час для встановлення та особливості процедури

Ідеальний вік для брекетів — від 9 до 14 років. Саме тоді щелепи та обличчя ще формуються, так як вони є більш гнучкими. У дорослих брекети також допомагають, просто результати доведеться чекати трохи довше. До установки брекетів рекомендується заздалегідь підготуватися: зробити професійне чищення та залікувати карієс. Таким чином людина мінімізує ризики та дискомфорт під час лікування. Далі алгоритм приблизно наступний: 

консультація та діагноз;

установка брекетів (займає від 30 хвилин до години); 

регулярні корекції кожні 4-12 тижнів. 

Скільки доведеться лікуватися зможе точно сказати лише ортодонт. У кожного пацієнта свій строк, який залежить від встановленого діагнозу та стану щелепи. У середньому брекети носять близько двох років. Крім того, для фіксації результату потрібно ще кілька місяців носити ретейнери. Це ортодонтична конструкція, яку роблять на замовлення. Саме вона не дозволить зубам повернутися в початкове положення.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: