Жителі Степного на Ямпільщині просять відновити автобуси до Шостки

12.03.2024

Жителі Степного Ямпільської громади просять відновити регулярне автобусне сполучення між Шосткою та їхнім населеним пунктом. Автобус до районного центру перестав курсувати ще у 2021 році, через відмову перевізника обслуговувати маршрут.

“Він 4 рази на тиждень був, тоді 3, тоді ще менше. Такі складні були умови, батьки хворіли, їздили їх доглядали. А потім у 2021 році, напевно людей стало менше, то Ковід, то старіють люди, батьки у кожного уходять в інший світ, людей стало менше і він свій рейс змінив до Антонівки, замість Степного”, — розповідає Марія, мешканка Степного.

Пані Тетяна додає, що жителі села вимушені часто їздити в Шостку. За відсутності рейсового автобуса, їм доводиться наймати автомобіль і платити по 500 гривень з людини.

“У Шостці знаходиться госпітальний округ. Той же травматолог, той же хірург, лор, офтальмолог, там немає цих фахівців. Банка Приват немає, один Ощад працює, який не працює під час сирени – дуже тяжко там, немає міграційної служби, паспортного стола, а люди є і проблеми виникають”, — говорить Тетяна, жителька Степного.

До Степного, говорить пані Тамара, курсує один автобус Суми-Степне, але доїхати ним до Шостки неможливо. Крім того, пасажирам не зручно робити пересадку.

“Нам треба, щоб ходив Шостка-Степне. Він всім треба, всьому Степному потрібен. Сусідка приїжджала на біржу, вони наймали машину, у Шостку приїжджали”, — говорить Тамара, жителька Степного.

Спроби відновити рейс Шостка-Степне тривають третій рік, говорить Ямпільська селищна голова Ольга Губар. Зараз громада планує вирішити проблему, запровадивши до села соціальний рейс.

“Вирішуємо це питання у плані залучення соціального транспорту. Звернулися до організації “Проліска” з проханням допомогти оплатити цей рейс, щоб він не був збитковим. Але головна умова, щоб перевізник був зі своїм транспортом і обов’язково третя група оподаткування. Ми провели перемовини з двома перевізниками, але вони на другій групі оподаткування. Зараз опитуємо інших перевізників, якщо вони відповідатимуть вимогам, то зараз триває тендер на маршрут Ямпіль-Степне. Водночас можливі зміни, щоб був рейс Шостка-Степне”, — говорить Ольга Губар, Ямпільська селищна голова.

Якщо ж перевізника готового обслуговувати маршрут знайти не вдасться, додає Ольга Губар, туди можуть пустити автобус, який громаді пообіцяли передати міжнародні організації. У такому випадку це будуть не регулярні рейси, а виїзди на замовлення мешканців.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: