Жителів Сумщини “кошмарять” телефонні “банкіри”

19.03.2024

Десять жителів області втратили свої заощадження, довірившись у розмовах по телефону та у переписці в мережі Інтернет невідомим особам, які обіцяли їм розблокування нібито заблокованих рахунків та грошову допомогу.

У Сумах від злочинних дій шахраїв постраждав 42-річний місцевий житель. Чоловікові зателефонував нібито «співробітник фінансового моніторингу банку» та повідомив про блокування його рахунку. Затим попросив назвати цифри з СМС- повідомлення, що є нібито кодом для розблокування його рахунку. Чоловік виконав вказівку невідомого співрозмовника, а згодом з’ясував, що з його рахунку було знято близько 40 000 гривень.

Молода сумчанка у месенджері “Телеграм” прочитала адресоване їй повідомлення нібито від представника банк, про обмеження на її благодійній “банці.” Невідомий співрозмовник пообіцяв жінці вирішити цю проблему. Далі зловмисник попросив назвати йому цифри, які власниця рахунку вказує, щоб увійти в додаток. Заявниця виконала прохання та практично відразу після цього виявила, що з її банківської картки були списані гроші в сумі понад 30 000 гривень.

В Сумах 58-річна жінка, повіривши шахраю, який по телефону представився співробітником служби банку, за мить втратила майже 80 000 тисяч гривень. Злочинець зумів переконати сумчанку в тому, що аферисти саме зараз намагаються викрасти з її рахунків гроші та під приводом «рятування» коштів змусив жінку перевести гроші на інший рахунок, з якого вони і справді пропали.

Точно такий злочин було скоєно і стосовно 31-річної мешканки Конотопа. Невідомий чоловік, який назвався представником банку, теж повідомив їй про шахраїв та про необхідність переказу грошей на безпечний рахунок. Жінка в результаті цієї шахрайської оборудки втратила 23 000 гривень.

Під приводом уточнення даних про власника картки, невідомий, назвавшись по телефону «працівником служби безпеки банку», випитав у 85-річної жінки з Сум всю потрібну йому інформацію та заволодів грошима у сумі 9 050 гривень.

У Ромнах 48-річна жінка, перейшовши за Інтернет посиланням під приводом отримання фінансової допомоги нібито від БО “Червоний хрест” в сумі 8800 гривень, вказала свої персональні дані та дані своєї банківської картки. Відразу ж після цього відбулося списання її грошових коштів в сумі 4225 гривень.

А у Шосткинському районі черговий злочинець, який назвався по телефону працівником банку, повідомив 48-річній жінці, що їй нарахована допомога в сумі 6 600 гривень, і щоб її отримати, необхідно назвати чотири цифри, що надійдуть у СМС повідомленні. Після надходження СМС повідомлення, власниця картки назвала чоловіку цифри з СМС та відключилась від розмови. А через деякий час їй надійшло сповіщення про списання 36 654 гривень її ж заощаджень

За всіма зверненнями громадян про злочини, у поліції відкрили кримінальні провадження за ч.4 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: