У Ромнах вандалізували пам’ятний знак Мазепі та Карлу ХІІ

24.03.2024

Вночі у Ромнах стався “сучасний вандалізм з політичним душком”. Саме так назвав місцевий еколог-ентузіаст Володимир Литовка понівечення пам’ятного знаку про перебування в місті Гетьмана Івана Мазепи та шведського монарха Карла ХІІ.

Як стверджує чоловік, подія сталася в ніч на 23 березня – коли Україна зазнала наймасштабнішої російської ракетної атаки за весь час війни, пишуть Ромни24.

“Ім’я Карла ХІІ не дає спокою російським імперцям і через 315 років потому. Мабуть (припущення) це – робота російських “ждунів”. Акт вандалізму стався в ніч із 22 на 23 березня цього року після масованої ракетної атаки по Україні. До цього місця щовечора навідуються, на своїх авто, місцеві мешканці, щоб помилуватися панорамою нічного міста. Невже, протягом двох діб, ніхто нічого не бачив? Розслідування того варте лише по гарячих слідах. Але ясно одне, нічого просто так, чи випадково – не буває”, – написав Литовка у Фейсбуці.

Нагадаємо: пам’ятний знак про перебування в місті Гетьмана Івана Мазепи та шведського монарха Карла ХІІ встановили восени минулого року за церквою, що на ринку.

Тоді Володимир Литовка написав, яке відношення має Карл XII до Ромен: “Відродження історичної духовності. Національна історико-культурна спадщина України. 315 років тому назад в місті Ромен творилась історія. Це була одна із перших спроб вибороти незалежність України. Цікава історична деталь. У вересні 1941 року німецький загарбник і танковий король генерал-полковник Гейнц Гудеріан спостерігав із високого пагорба за контрнаступом радянських військ. Багато уваги цей стратег, у післявоєнних мемуарах, приділив нашому місту. Так, він згадав про перебування Карла ХІІ в Ромні та висловився про мешканців Ромен, наше тихе, охайне, культурне тоді місто в позитивному контексті”.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: