На Сумщині проводяться заходи з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин

29.03.2024

Дане питання розглянули на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Сумській обласній державній адміністрації, що пройшло під головуванням першого заступника голови ОВА Тараса Савченка.

За підсумками засідання підготовлено ряд рекомендацій і доручень для представників місцевої влади, районних протиепізоотичних комісій, лісових та мисливських господарств, ДСНС та поліції.

«Дані питання розглядались на державному та обласному рівнях – проводяться відповідні заходи. У реаліях сьогодення варто знайти оптимальний баланс між дотриманням безпекових обмежень та необхідністю виконання практичних завдань для уникнення потенційної небезпеки від сказу», – наголосив Тарас Савченко.

Як було зазначено, профілактику захворювання потрібно проводити в основному осередку – у дикій фауні, щоб унеможливити його поширення та мінімізувати ризики для здоров’я людини.

Проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проводитиметься упродовж поточного року. Воєнний стан у країні та постійні обстріли території області з боку ворога вносять значні складнощі у даний процес через неможливість здійснення вакцинації у дикій фауні із застосуванням авіації. Відповідно заходи будуть проводитися у ручному режимі згідно методичних рекомендацій та дотримання правил безпеки, із залученням безпосередньо користувачів мисливських угідь, представників лісового господарства та інших.

Для організації роботи на місцях було доручено провести позачергові засідання ДНПК, надати пропозиції щодо формування груп з проведення наземного розподілу вакцини, узгодити площі, на яких здійснюватимуться заходи, та організувати упродовж року проведення відповідної кампанії.

Попередньо погоджено площу угідь на понад 9 тисяч квадратних кілометрах, на яких буде здійснено розкладання принад для тварин. Вона є меншою, ніж у довоєнний період, адже, на жаль, через воєнні дії в області на деяких територіях немає можливості розповсюджувати вакцину.

Відповідальним структурам також доручено провести облік диких тварин, оновити замовлення на потребу у пероральній вакцині та розробити і погодити програми щодо регулювання чисельності безпритульних тварин в населених пунктах.

Також з метою недопущення занесення та поширення інфекційних хвороб тварин на території Сумщини протоколом передбачено посилити заходи державного контролю за ввезенням тварин, продукції, сировини на територію області, недопущення функціонування стихійної торгівлі тваринами і продукції від них.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: