Молотилка для розміновування: як виглядає народний розміновувач від “Заводу Кобзаренка”

08.04.2024

Виробники сільгосптехніки показали нову машину для розмінування під назвою “Народний розміновувач” з ланцюгами із гасилом у формі диска, який ефективно проникає в ґрунт, створюючи тиск та руйнуючи вибухонебезпечні предмети

ТОВ “Завод Кобзаренка”, відоме створенням сільгосптехніки, та efarm.pro показали нову машину для розмінування під назвою “Народний розміновувач”. Велосипеда не вигадували: у основі – роторний елемент з ланцюгами, які “молотять” землю, детонуючи снаряди. А машина працює на базі трактора Т156 – старої надійної “робочої конячки” від ХТЗ. Також, що важливо, “розміновувач” матиме автопілот, щоб не наражати оператора на небезпеку.

У релізі від компанії повідомляється, що основним робочим елементом техніки є ротор з ланцюгами із гасилом у формі диска, який ефективно проникає в ґрунт, створюючи тиск та руйнуючи вибухонебезпечні предмети кінетичним впливом. Ця функція допомагає як виявляти, так і безпечно нейтралізувати потенційні загрози. Нині проєктують фрезу для розмінування, яка буде здатна витримувати без подальшого ремонту не менше 3 вибухи протитанкових мін під робочим органом.

Машину оснащено кастомізованим інтелектуальним автопілотом з можливістю об’їзду перешкод та віддаленим керуванням. Його система дублюється аварійними режимами і захищена від кібератак. Наразі розробка проходить тестування й готується до сертифікації. Якщо завершать їх вдало, вона буде в рази дешевшою за іноземні аналоги, а у підсумку матиме ті ж (або й покращені) технології.

Роботи з розмінування йдуть повним ходом – за словами віце-прем’єрки Юлії Свириденко, яка відповідає за напрямок гуманітарного розмінування, в країні працює вже 85 машин, що оснащені аналогічними механізмами. Лише за березень оператори протимінної діяльності обстежили 26,5 тис га земель сільгосппризначення, і повернули у використання 23,5 тис га землі. А з початку року вже обстежено 80,3 тис га земель – а це, умовно, плюс 350 тис тонн пшениці, яку зможуть зібрати аграрії цьогоріч.

fin.informator.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: