На Сумщині працює новий селекційний центр

10.04.2024

За інвестиційною програмою ДП «Ліси України» на базі філії «Лебединське лісове господарство» триває будівництво лісонасіннєвого центру з вирощування сіянців із закритою кореневою системою, повідомив Північний лісовий офіс.

Комплекс оснащений лінією італійського виробництва Urbinati, запуск якої дасть можливість вирощувати мінімум 2 млн сіянців на рік. Цією кількістю садивного матеріалу можна забезпечити філії Північного регіону.

Незважаючи на те, що центр досі перебуває на стадії будівництва, лісівники вже проводять перші спроби з висіву насіння в касети.

Минулого року лісівники Лебединської та Тростянецької філії ДП «Ліси України» спільно висіяли насіння сосни звичайної у кілька сотень касет німецького виробництва HerkoPlast.

Цього року Лебединська філія продовжує висівати насіння у касети, але тепер вже жолудів дуба звичайного. Загалом заклали 200 тис. насіннин у комірках 5 тис. касет. Для цього залучили власний резерв жолудя, який восени був зібраний у лісових масивах філії. «Хоча потужності комплексу ще не запущені на повну, лінія вже дозволяє висівати до 300 касет за 1 годину, – розповідає директор філії Антон Розенко, – а після того, як селекційний центр буде повністю введений в експлуатацію, ми зможемо висівати до 700 касет».

Для максимальної схожості насіння лісівники використовують високоякісний торф зі збалансованим рівнем ph (від 5,5 до 6,5), який постачають країни Прибалтики.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: