Вплив вологості повітря на людину. Способи визначення та коригування показника

15.04.2024

Рівень вологості в приміщенні – важливий показник для нормального самопочуття людини. Способи підвищення та зниження рівня вологості в жилому приміщенні

Значення оптимального рівня вологості повітря в будинку

В повітрі завжди є присутньою водяна пара. Вона має значний вплив на людський організм. Метеорологи при складанні прогнозу погоди завжди вказують вологість повітря, виражену у відсотках. Так люди розуміють як почуватимуться на вулиці. Наприклад, під час спеки та дощу, котрий дає вологість в 100%, у деяких людей часто виникає відчуття задухи. В умовах сильного вітру і вологості менш як 30% спостерігається сухість у роті, горлі та носі.

Методи вимірювання вологості 

Для оцінки відхилень вологості від норми у квартирі необхідно провести вимірювання. Існує безліч народних способів. Однак для визначення точних показників варто використовувати спеціальні прилади. Надалі вологість варто скорегувати, адже при занадто низькій чи високій неможливо працювати, розважатися, використовуючи бонуси VIP Casino і навіть просто лежати.

Гігрометр – прилад для вимірювання вологості повітря. Існує його декілька видів: 

Ваговий;

механічний; 

конденсаційний;

електронний. 

Варто використовувати електронні гігрометри. Вони компактніші та мають мінімальну похибку. Прилади доступні в різних дизайнах, що дає змогу підібрати виріб під інтер’єр кімнати. Ціна гігрометра залежить від його функціональності, діапазону вимірювання і виробника. 

Домашня метеостанція – пристрій, що вимірює вологість, температуру повітря, атмосферний тиск, а також надає прогноз погоди на кілька днів уперед. Метеостанція допомагає контролювати мікроклімат у приміщенні та відстежувати погодні умови на вулиці. 

Методи нормалізації

У разі підвищеної вологості в приміщенні рекомендується налаштувати нормальну роботу вентиляційної системи. Просте провітрювання шляхом відчинення вікон не завжди зручно здійснювати, адже взимку спостерігається сильний холод, а влітку – сильний шум і пил з вулиці.

Для ефективного розв’язання проблеми пропонуємо використовувати бризер – спеціальний пристрій, який фільтрує повітря, що надходить ззовні. Під час його роботи вікна залишаються зачиненими, і в приміщенні не накопичуються пил і волога. На ринку представлено безліч моделей бризерів. Деякі з них оснащені вбудованими датчиками вологості повітря.

Коли в приміщенні спостерігається сухе повітря, то в ньому можна розмістити акваріум. Допомагає і обмеження використання опалювальних приладів. Однак, ці методи збільшують рівень вологості лише на невеликий відсоток. Варто звернути увагу на зволожувач або бризер з функцією зволоження. Прилади зазвичай обладнані датчиком, який автоматично вимикає зволожувач при досягненні оптимального рівня.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: