До критичного рівня заплави Десни залишається 50 см – дорогу на кордоні Сумської та Чернігівської областей залило водою

16.04.2024

Через підняття води у річці Десна дорогу на кордоні Сумської та Чернігівської областей залило водою. До критичного рівня заплави нині залишається 50 см, розповіла начальниця відділу регіонального офісу водних ресурсів Анна Чайка.

Ділянка, де вода переливається через дорогу – між селами Пирогівка Сумської області та Путивськ Чернігівської.

Житель Пирогівки – пан Іван пригадав, що минулого року цю дорогу підтопило настільки, що рух нею був перекритий, а люди переправлялись на човнах.

“В цьому році я їздив у Новгород-Сіверський до бабусі з родиною та друзями, так там рівень води піднявся не так сильно, як минулого року. Води було набагато більше. Тут у місцевих є човни, а автомобілі бувало зупинялись”, – розказав чоловік.

За словами місцевого жителя, ця дорога важлива для мешканців Пирогівки та навколишніх сіл. Це продемонстрували перші місяці великої війни, коли міст, що з’єднує Чернігівщину та Сумщину, був зірваний. Його відновили через рік. “На початку війни міст зірвали і руху туди не було, це був час важкий для всіх. Зараз рух є, фури їздять, не лише легкові автомобілі”, – сказав Іван.

Пані Надія розповіла, що пригадує великі розливи Десни у сімдесятих роках. Тоді рух між областями зупинявся повністю: “Перетягували раніше, а зараз же нам поставили міст, дорогу хорошу зробили. Це ж раніше у нас був понтонний міст, а зараз хороший міст. Є невелика долинка у Чернігівській області, Сумська область зробила, а Чернігівська ні, але воно у кінці травня все завершиться”.

За словами жінки, розливи Десни відбуваються щороку, але це переважно не шкодить селянам, які мешкають біля річки. При цьому, додає, мають гарну воду у колодязях: “Ми п’ємо воду з колодязя, вона у нас хороша, ми ніколи не скаржились на воду. Я прожила тут все життя, нам тут добре, у нас хороша річка, хороша природа і ми щасливі”.

Рівень води у річці нині почав знижуватись, розповіла начальниця відділу техногенно-екологічної безпеки регіонального офісу водних ресурсів Анна Чайка. Протягом минулої доби вода впала на 4 см.

“Згідно з гідрологічними бюлетенями, які надаються сумським обласним центром гідрометеорології, рівень води перевищує на 110 см рівень заплави, не досягаючи критичних відміток на 50 см. Зараз ми бачимо невеликий вже спад. Все залежить надалі від погодних умов, які будуть формуватися у тому регіоні. Що стосується решти річок, то рівень води знаходиться в межах русла — це стосується і приток річки Десна. До кінця весняного періоду можливий ріст невеликий за рахунок дощових паводків”, – розповіла Анна Чайка.

З початку 2000 років, додала Анна Чайка, найвищим рівень води у Десні був у 2022 році. Тоді вода максимально піднялась на 2,5 метри над рівнем заплави.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: