Як мешканці шосткинської багатоповерхівки, сортуючи сміття, заробляють гроші

18.04.2024

Мешканці однієї з багатоповерхівок Шостки вже другий рік сортують сміття без спеціальних контейнерів для його сортування.

На загальних зборах будинку вирішили поставити у кожному під’їзді коробки для пластику та інших відходів, які можна утилізувати чи переробити. Користь від цих заходів подвійна. По-перше – побутове сміття після переробки має шанс на друге життя і по-друге – виручені кошти від здачі сміття спрямовуються на благоустрій двору.

Екоактивісти двору Олексій Ліфіренко і Дмитро Гуленок у підвалі будинку, в якому створений Пункт Незламності, сортують сміття, розкладаючи його в окремі коробки. Щось треба очистити від папіру чи скотча, склобій – по кольорам, з ПЕТ пляшок скрутити кришки. У сортуванні є і папір, і пластик, алюмінієві банки, поліетеленові кришечки, і пляшки з під пива та спиртних напоїв тощо.

Пан Олексій показав нам прайс з найменуванням побутових відходів. Наприклад ПЕТ пляшки відрізняються по ціні за кольорами. Прозора – 3 грн за один кілограм, синя – 2,50 грн, зелена – 2 грн. Пробки з пляшок коштують 5 грн кілограм, склобій прозорий – 1 грн, а кольоровий – 40 коп. Картон можна здати по 3 грн за кілограм, а макулатуру – 2,50 грн. Найдорожче коштують алюмінієві банки, 20 грн.

Коли вдається зібрати велику кількість сміття, на повну машину підприємства по прийому вторсировини, тоді викликають спецавтомобіль. Відсортовані побутові відходи збирають у великі мішки і завантажують. Ця послуга для мешканців багатоповерхівки безкоштовна.

Приблизно два рази на місяць вантажівка забирає вторсировину. Протягом поточного року вже двічі вдалося відвантажити посортоване сміття, а це 1 тонна 337 ,7 кг, в грошовому еквіваленті це трохи більше 3 тис грн. За 13 місяців екоініціативи до пункту прийому вторсировини мешканці багатоповерхівки відправили 2924 кг побутового сміття.

У минулому році зароблені кошти були витрачені на благоустрій Пункту Незламності, спрямовувалися на допомогу ЗСУ та інші потреби. В цьому ж році, говорить Олексій Ліфіренко, в планах – благоустрій двору та придбання автомобільного причепа.

shostka-news.com

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: