Підприємцям Сумщини презентували економічну платформу “Зроблено в Україні”

20.04.2024

Презентація і обговорення відбулись під час розширеного засідання Ради підприємців при Сумській обласній державній адміністрації.

Про впровадження економічної платформи «Зроблено в Україні» учасникам зустрічі розповів директор Департаменту розвитку реального сектору економіки Міністерства економіки України Роман Кропивницький.

Як було озвучено, Міністерство ще у 2022 році розпочало розробляти ефективні інструменти підтримки національних виробників. На сьогодні їх працює близько семи, починаючи від локалізації, закінчуючи кешбеком за українські товари, який буде запущений в цьому році. За цією програмою при купівлі визначених типів вироблених в Україні товарів та послуг громадяни України зможуть отримати повернення частини коштів на спеціальну картку. І всі ці програми були зібрані в один інструмент, який має назву «Зроблено в Україні». Тому що загальна політика Міністерства на найближчі роки – підвищувати національне виробництво та підтримка національного виробника.

«Про цю платформу ми говоримо у двох ключових напрямках: по-перше, це комунікаційна кампанія «Зроблено в Україні» та діяльність Офісу «Зроблено в Україні», – зазначив Роман Кропивницький. – Перший напрямок означає, що держава популяризує бренд «Зроблено в Україні», а з ним і вітчизняне виробництво. А в рамках другого напрямку в регіонах сьогодні створюються офіси, які мають увесь спектр підтримки місцевого бізнесу».

Уже створено сайт https://madeinukraine.gov.ua/, де виробники мають можливість завантажити логотип, наліпки для маркування та гайд із використання. Використовуючи логотип «Зроблено в Україні» та згенеровані з ним рекламні матеріали, компанія дає згоду на обробку даних і внесення її до реєстру українських виробників.

Перший заступник начальника Сумської ОВА Тарас Савченко розповів представникам бізнесових кіл Сумщини, що в кінці березня у місті Суми відкрито перший офіс «Зроблено в Україні», який стане осередком підтримки для малого та середнього бізнесу Сумщини.

Учасники зустрічі також говорили про те, що щоб виграти війну і побудувати міцну економіку, держава повинна орієнтуватися на власне виробництво. А ініціатива «Зроблено в Україні» вміщує кілька основних напрямів для розвитку українського бізнесу.

Зокрема, на програми підтримки закладається 45 млрд грн у державному бюджеті на 2024 рік, що має забезпечити додатковий 1% зростання ВВП, що становить понад 4 мільярди гривень додаткових надходжень до бюджету та понад 22 тисячі нових робочих місць.

Також буде розширена програма компенсацій на купівлю сільськогосподарської техніки на інші види української техніки. Зокрема, у держбюджеті на 2024 рік закладено 1 мільярд гривень на компенсацію коштів за придбану сільгосптехніку вітчизняного виробництва що у перспективі створить 9 тисяч нових робочих місць та згенерує до 1,5 млрд грн податків у державний бюджет.

Буде розширена програма доступної іпотеки єОселя, яка стимулює попит на українські будматеріали.

Так, за програмою єВідновлення майже 44 тис. українських родин потребуватимуть будівельних матеріалів і важливо, щоб вони купували саме українську продукцію. Для цього буде скориговано відповідний порядок надання компенсацій.

Також Уряд вже запровадив програми підтримки бізнесу єРобота, доступного кредитування «5-7-9», у подальших планах – запровадити пільгову кредитну ставку 5% тим, хто купуватиме саме українське обладнання.

Додатковим стимулом буде активізація програми «Шкільний автобус», за якою буде закуплено 1,5 тис. автобусів за три роки в українських виробників.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: