Бронювання працівників на Сумщині: 555 підприємств, установ та організацій визнані критично важливими

20.04.2024

На Сумщині з лютого 2023 року 555 підприємств, установ та організацій отримали статус критично важливих для забезпечення життєдіяльності населення. Відповідно, ці підприємства бронювали своїх працівників. Таку інформацію на запит Суспільного надали у департаменті інформаційної діяльності Сумської обласної військової адміністрації.

Розпорядженням голови Сумської ОВА 28 лютого 2023 року була створена комісія, яка визначає, які підприємства, установи та організації є критично важливими.

«Термін дії рішення про визначення критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення складає один рік. Через рік підприємства, установи, організації повинні підтвердити статус критично важливого підприємства. 47 підприємств області втратили свій статус, а 56 — його підтвердили», — повідомив у відповіді на запит директор департаменту Сергій Над`ярний.

За інформацією ОВА, основна кількість підприємств, які визначені критично важливими — це комунальні установи, що забезпечують надання населенню області медичних послуг, освітні заклади, заклади житлово-комунального господарства, сільськогосподарські підприємства Сумської області.

Скільки саме працівників забронювали на Сумщині, в ОВА не повідомили, посилаючись на те, що ця інформація із обмеженим доступом.

Підприємства, які звертаються з клопотанням про визначення їх критично важливими, спочатку отримають роз’яснення від працівників структурних підрозділів Сумської обласної державної адміністрації щодо необхідності відповідати певним критеріям. Крім того, підприємства отримують допомогу в підготовці матеріалів для розгляду на комісії, тому відмов від Сумської ОВА підприємствам, які зверталися з клопотанням про визначення їх критично важливими не було.

Критерії визначення підприємства критично важливим

Критерії, яким має відповідати підприємство визначені постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 “Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час”.

Відповідно до документа, аби підприємство визнали критично важливим воно має відповідати мінімум трьом із семи критеріїв, серед яких:

Загальна сума сплачених податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, та сума сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом звітного податкового року перевищує еквівалент 1,5 млн євро.

Сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент 32 млн євро;

Підприємство має стратегічне значення для економіки і безпеки держави, відповідно до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 р. № 83;

Підприємство має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади. Критерії, за якими здійснюється визначення підприємства, яке має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади, встановлюються органами виконавчої влади або обласною військовими/військово-цивільними адміністраціями з урахуванням потреб територіальної громади;

Відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

Розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р.;

Підприємство є резидентом Дія Сіті.

У постанові також зазначений перелік підприємств, яким достатньо відповідати двом і більше критеріям. До таких відносяться:

підприємства паливно-енергетичного комплексу, казенні підприємства пробірного контролю та підприємства, які забезпечують надання послуг і виконання робіт з експлуатації та комплексного обслуговування майна органів державної влади;

підприємства, які працюють у сфері охорони здоров’я, ветеринарної медицини, освіти та науки, фізичної культури і спорту, соціального захисту, житлово-комунального господарства та належить до державної чи комунальної форми власності, або утримується за рахунок коштів державного чи місцевого бюджету, або надають населенню безоплатні послуги, необхідні для забезпечення життєдіяльності населення;

лінійних аудіовізуальних медіа, які здійснюють ефірне наземне багатоканальне (цифрове) телевізійне мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, програмне наповнення якого складається переважно з інформаційних та/або інформаційно-аналітичних передач, а також державних та комунальних закладів культури.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: