У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття

23.04.2024

У Будинку митрополита Національного заповідника «Софія Київська» презентували дві книги другого тому видання «Місто Конотоп у матеріалах Генерального опису Лівобережної України 1765—1769 років».

Видання стало продовженням серії «Спадок Гетьманщини», яка має на меті пошук та публікацію архівних документів з історії краю часів козаччини.

Проєкт розпочали з міста Конотопа — сотенного центру Гетьманщини. У двох масивних книгах (загалом 1700 сторінок) уперше опубліковано понад 900 документів 1670—1769 років.

«Фактично ми з вами презентуємо унікальне видання. Це проєкт, який варто масштабувати на теренах усієї країни. Завдяки таким проєктам і фахівці, науковці мають фактично джерело дослідження, і звичайні люди можуть чимало цікавого знайти», – зазначив модератор заходу, ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості отець Георгій Коваленко.

Важливість подібних ініціатив відзначила й генеральний директор заповідника Неля Куковальська: «Останній рік дуже часто в цій залі відбуваються презентації різного штибу книг, в основному це історичні речі. Робота ця дуже потрібна. І я радію тому, скільки вчених, меценатів долучені до цієї справи».

На презентації представили й першоджерело праці. Уперше Центральний державний історичний архів України продемонстрував оригінальний документ — Генеральний опис Лівобережної України 1765—1769 років, а саме ту його частину, що стосується Конотопа. Свої унікальні артефакти представив і музей Шереметьєвих. Серед організаторів також Національний історико-культурний заповідник “Гетьманська столиця” (м. Батурин), видавництво «Кліо», благодійний фонд «Спадок Гетьманщини».

Для занурення в атмосферу Гетьманської України на презентацію запросили хор Собору Різдва Пресвятої Богородиці ПЦУ з Конотопа. Так, у Софійському соборі лунали твори видатного українського композитора XVIII століття Дмитра Бортнянського, повідомили в Національному заповіднику «Софія Київська».

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: