Чому банки відмовляють у видачі кредиту?

23.04.2024

Банківський кредит переважно використовується як крайня міра у випадку фінансових труднощів. Це означає, що інших джерел термінового фінансування у людини немає, а отже вагомість кредиту зростає в геометричній прогресії з кожним днем. Банки, своєю чергою, спрощують правила та вимоги для надання кредитів. Найпростіше отримати кредит готівкою, оскільки його граничні суми значно менші за цільове кредитування, що відповідним чином знижує й ризики позикодавця.

Проте трапляються випадки, коли банки відмовляють у наданні навіть короткострокових кредитів на невеликі суми. Щоб зрозуміти логіку ухвалення рішень про видачу позик, клієнтам доцільно ретельно вивчити умови програми кредитування та перевірити себе на відповідність основним вимогам до позикоотримувача.

Перша й основна причина відмови — низький дохід, тобто сумнівна платоспроможність позичальника. Для отримання кеш-кредиту на невелику суму зазвичай банки не вимагають довідки про доходи. Достатньо озвучити свій рівень заробітної плати та надати робочий контакт для перевірки реального працевлаштування. Якщо інформація підтвердиться, кредит буде погоджено і позичальник отримає готівку на картку.

Для отримання великих сум від банку, доведеться надати підтверджуючі документи, за якими можливо простежити платоспроможність позичальника. Якщо вона видається сумнівною банку, у кредиті може бути відмовлено. В деяких випадках може знадобитися застава нерухомості чи участь поручителя для погодження угоди.

Друга причина відмови — наявність відкритих кредитних ліній з великим обсягом заборгованості. Така тенденція свідчить про низьку платоспроможність та потенційну ненадійність позичальника. Щоб уникнути неприємностей, необхідно до подання заявки на новий кредит максимально зменшити борги за іншими позиками.

Про фінансові труднощі позичальника також може свідчити надмірна активність за кредитною карткою. Регулярне використання майже повного кредитного ліміту та затримка з погашенням — тривожний дзвіночок для банку для більш ретельної перевірки фінансового стану заявника. Розраховуючи на новий кредит, доречно за кілька місяців до цього зменшити обсяги використання кредитної лінії та максимально погасити наявні заборгованості.

Негативна кредитна історія найчастіше стає причиною відмови у наданні позики. Вона формується автоматично, коли у профіль позичальника в базі даних бюро кредитних історій потрапляє кожна транзакція, пов’язана з кредитними коштами.

Інша сторона медалі — відсутність будь-якого кредитного досвіду. З одного боку вона свідчить про переважну фінансову стабільність потенційного позичальника, проте з іншого — не дозволяє банку зробити обґрунтовані висновки про його надійність під час кредитних взаємин.

Щоб підвищити свій кредитний рейтинг, можна замовити кредитну картку та періодично користуватися нею для оплати покупок у магазині, своєчасно погашаючи заборгованість.

Попри будь-які поточні складнощі, не варто прикрашати свій фінансовий стан перед кредитним інспектором. Будь-яка спотворена персональна інформація зіграє не на користь позичальника, оскільки все одно буде ретельно перевірена через роботодавця, незалежні бази даних і соціальні мережі.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: