На Сумщині будуть реорганізовані заклади освіти, в яких навчається менше 45 учнів

23.04.2024

Під час брифінгу в Офіційному медіацентрі директор Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації Вікторія Гробова повідомила, що мова йде не про закриття, а про реорганізацію закладів, адже пріоритетом для освітян є якість освіти.

«У Постанові Кабміну, яка була затверджена в березні, зазначено, що з 1 вересня 2025 року державна освітня субвенція не буде виділятися на школи, у яких навчається де менше сорока пʼяти учнів, а з 1 вересня 2026 року – менш як 60 осіб. Це рішення не стосується початкових шкіл і діятиме тільки для освіти на рівні 5-11 класів», – зазначила Вікторія Гробова.

Пріоритетом для Міністерства освіти і науки України та керівництва Сумської області є якість освіти. Такі міжнародні дослідження, як PISA, а також результати НМТ показують, що учні із малокомплектних шкіл, як правило, мають нижчі навчальні успіхи, ніж їхні однолітки великих міських шкіл. Тому найперше забезпечення доступу до якісної освіти стосується дітей із сіл.

На Сумщині сьогодні в 41 навчальному закладі навчається менше 45 учнів, а у багатьох із цих закладів 37,36 і 30 учнів, тобто буває і по 1-3 учні в класі, – говорила директор обласного Департаменту освіти і науки. – Про яку якість освіти за таких умов може йти мова!»

Крім того, відповідно до нормативно-правової бази, повним вважається клас, де навчається пʼять учнів. Якщо ж учнів менше, школа приймає рішення перевести таких дітей на індивідуальне навчання.

У зв’язку з тим, що стратегічним завданням галузі освіти є покращення якості навчання, урядом було прийняте рішення, що державна субвенція не виділятиметься на школи, де менше 45 учнів. Але це зовсім не значить, що маленькі школи будуть закриті. Засновниками всіх шкіл є сільські, селищні, міські ради. І рішення про ліквідацію, фінансування чи реорганізацію закладу буде приймати засновник, тобто сільська, селищна або міська рада.

«Початкова ланка однозначно буде фінансуватися з державної субвенції, а рішення щодо школи з 5 по 11 клас буде приймати засновник. Можливо, буде організоване підвезення, або засновник прийме рішення фінансувати такий заклад з місцевого бюджету, або взагалі може бути прийняте рішення про створення опорного закладу в громадах і школи, де навчається менше 45 дітей, можуть стати філіями у структурі опорного закладу і фінансуватися з державної субвенції», – підкреслила Вікторія Гробова.

Крім того, ліквідація закладу як юридичної особи у сільській місцевості відразу не приймається. Проект рішення має бути на обговоренні у громади цілий рік. Тобто громада буде приймати рішення про ліквідацію того чи іншого закладу.

Тому громадам Сумщини необхідно виважено протягом року опрацювати це питання, переглянути освітню мережу і можливо десь організувати підвезення учнів. Головне, щоб дитина отримувала якісну освіту незалежно від того, в якій місцевості вона проживає.

Станом на сьогодні відомо, що із 41 навчального закладу, де менше 45 учнів, 4 заклади початкової ланки та 8 закладів, які буде реорганізовано у філії опорних закладів, отримають кошти з державного бюджету. Ще 7 закладів фінансуватиметься з місцевого бюджету. По решті – рішення засновниками поки що не прийнято.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: