На Сумщині проаналізували показники вакцинації дітей

24.04.2024

Під час брифінгу, присвяченому Всесвітньому тижню імунізації, який триватиме з 24 по 30 квітня 2024 року, Михайло Мацюк – завідувач відділу імунопрофілактики Сумського ОЦКПХ та Анна Пилипенко – медичний директор ЦПМСД№1 СМР розповіли про важливість щеплень та роз’яснили, як вакцини захищають організм від важких інфекційних хвороб, особливо для дітей.

«Хворобу краще запобігти,ніж лікувати. Для спокійного життя ми повинні підживлювати власний імунітет і мати стимул відповідати на небезпечну хворобу. Для цього придумана система імунізації. І завдяки профілактичним щепленням ми позбулися таких небезпечних захворювань, як наприклад натуральна віспа (її сьогодні в природі не існує). Крім іншого, третина земної кулі не знає, що таке поліомієліт», – сказав Михайло Мацюк.

Сумщина входить до трійки лідерів областей України за показником проведення щеплення проти туберкульозу (БЦЖ) дітей перших років життя. Цей показник протягом 2023 року сягає 99,9 %..

Також в регіоні найвищі показники охоплення щепленнями дітей перших років життя проти поліомієліту, дифтерії, правцю, кашлюку, вірусного гепатиту В – підсумки минулого року.

Що стосується дітей, які досягли 6 та 14 років, то як зазначив завідувач відділу імунопрофілактики Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб, показники щеплення дітей проти поліомієліту (вакцина ОПВ), дифтерії та правця (вакцина АДП), кору та краснухи (вакцина КПК) в цьому віці коливаються в межах 2-3%, хоча це одні й ті ж діти. Всі три щеплення робляться одномоментно і тут слід роз’яснювати батькам, що це ні в якій мірі не сприяє негативним наслідкам імунізації.

Відсоток отриманих щеплень проти дифтерії, кашлюка та правця дітям Сумщини також є досить високим (92,6 %), хоча слід цей показник тримати на на рівні не нижче 97-98%, оскільки ми в даному разі маємо справу з індивідуальним імунітетом.

«Не бійтеся робити кілька щеплень одночасно — це світова практика, що дозволяє захиститися від кількох захворювань одразу. А застосування багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів та надає захист від кількох інфекцій одразу», – наголосив Михайло Мацюк.

Під час війни украй важливо захистити від них себе і дітей, тобто вакцинуватися, говорить Анна Пилипенко – медичний директор ЦПМСД №1 СМР.

«Кожні 10 років дорослі повинні отримати щеплення від дифтерії та правцю. Вакцинація від гепатиту В потрібна всім. Людям, що народилися до 2000 року і тому не були щеплені в перший рік життя, варто робити це щеплення власним коштом. Вакцину можна купити в аптеці і вакцинуватися у сімейного лікаря.»

Вакцинація згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, а також від COVID-19 гарантована державою. Діти та дорослі можуть вакцинуватися від цих хвороб безоплатно в будь-якому комунальному або приватному медичному закладі, який уклав договір із НСЗУ і де є потрібні вакцини. Для цього не потрібно укладати нову декларацію із сімейним лікарем/педіатром.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: