На Сумщині є громади, які надають лише одну соцпослугу з понад 30 доступних

09.05.2024

За інформацією Департаменту з питань соціальної політики, ветеранів та реінтеграції Сумської ОДА, в області є громади, які надають лише по одній соціальній послузі із понад 30 доступних.

Зокрема, Міністерством соціальної політики України визначено 37 соціальних послуг, а державні стандарти затверджено на 30 соціальних послуг.

Це не означає, що громада має надавати увесь перелік послуг, але мають забезпечуватися ті соціальні послуги, які потребують жителі цієї громади.

На Сумщині у 14 громадах надається більше 10 соціальних послуг Сумська – 21, Конотопська – 20, Охтирська та Роменська – 18, Шосткинська – 16.

У 28 громадах забезпечується від 5 до 10 соціальних послуг.

Але в той же час у 9 громадах надається менше 5 соціальних послуг, а в таких ТГ як Бездрицька, Комишанська, Миколаївська сільська, Шалигінська, Юнаківська – по 1 послузі.

Зокрема, соціальну послугу «Денний догляд дітей з інвалідністю» отримують лише в Глухівській та Путивльській громадах. Проте ввдомо, що майже в кожній громаді проживає хоча б 1 дитинка з інвалідністю. Відповідно і послуга денного догляду має там бути, щоб батьки мали змогу працювати, або вирішувати інші питання, залишивши дитину у надійних руках.

Зовсім не надаються в громадах Сумщини послуги «Соціально-психологічна реабілітація осіб із ігровою залежністю», «Тимчасовий відпочинок для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю і «Тимчасовий відпочинок для осіб, що здійснюють догляд за особами з інвалідністю, особами, які мають невиліковні хвороби, хвороби, що потребують тривалого лікування», «Супровід під час інклюзивного навчання» та ряд інших важливих послуг.

Лише у двох громадах сьогодні надається така важлива нині послуга як «Соціально-психологічна» реабілітація. Цю послугу можуть отримати жителі Конотопської та Глухівської громад.

А от послуга «Соціальна інтеграція та реінтеграція» забезпечується для жителів 11 громад Сумщини.

Консультативний кризовий телефон є у 5 громадах Сумщини: Конотопській, Охтирській, Роменській, Сумській, Шосткинській громадах, можливість надання притулку – у Сумській та Тростянецькій громадах.

Водночас послугу «Догляд вдома» надають в усіх 51 громаді області.

«Детальний аналіз ситуації щодо надання соціальних послуг, виразно демонструє, що на жаль, далеко не всі громади відносяться до цього відповідально. В країні війна і жителі громад, особливо прикордонних, сьогодні як ніколи потребують посилення соціальної підтримки. Люди мають відчувати, що про них турбуються, – підкреслив начальник Сумської ОВА Володимир Артюх. – Прошу керівників громад звернути на це увагу і знайти можливості, щоб підвищити якість надання соціальних послуг для своїх мешканців.”

У представленій до цього матеріалу інфографіці, жителі Сумщини можуть побачити які послуги і в якій громаді надаються.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: