На Глухівщині відновлюють храм архистратига Михайла

14.05.2024

Село Уздиця розташоване за 18 км від м. Глухів, а у самому селі бере початок річка Дунаєць, права притока Есмані. Село оточене великим лісовим масивом. Нині уздичани взялися за відновлення храму Святого архистратига Михайла, який був побудований ще у 1869 році. Про це повідомляє ТОВ «Глухів-Агроінвест».

“За більш як 150-ти літню історію споруда переживала різні часи: спроби руйнування та відродження. Та завдяки згуртованості жителів села храм вистояв. Сьогодні ми завезли фарбу для виконання необхідних робіт для ремонту будівлі. Спільними зусилля подаруємо нове життя місцю віри та сили.”, – йдеться в дописі.

Перша церква Святого Архистратига Михайла була збудована в Уздиці близько 1730 року і проіснувала більше 130 років, коли в 1863-1869 роках старанням священика Василя Одинцова, церковного старости Миколи Іваницького, полковника Єфимовича, поміщика-дворянина Сергія Висоцького, та з залученням коштів всієї громади та прихожан збудували нову. В 1963 році церкву було закрито радянською владою, а в 1984 році взагалі зруйновано, залишився лише фундамент.

В газеті “Глухівщина” із посиланням на церковні записи тих часів йдеться:

“…Перша спроба зруйнувати цю величну споруду була взимку, але люди дізналися і стали на захист святині. Не давити ж бульдозерами людей?! Відстояли. А в серпні, на правослане свято Спаса, приспавши пильність уздичан, підірвали вночі, розвалили. О четвертій ранку працівники тваринницького комплексу поспішали на роботу, і застали таку картину: їх храм, їх Божий оберіг трощили, ламали…” – так розповідали свідки тих подій. Люди, не стримуючись від побаченого, кидалися на захист церкви, але їх відганяли, як собак. Це були останні злодіяння комуністичного режиму.

У 1991 році уздичани з новим завзяттям взялися за будівництво нового храму: збирали кошти, наймали майстрів, самі бралися до роботи. Основні кошти на будівництво храму у с. Уздиця виділив місцевий колгосп «Піонер» за головування Володимира Роженка. І ось через п’ять років, у 1996 році у новому храмі Святого архистратига Михаїла було розпочато службу Божу. І хоча в Уздиці на сьогодні не так і багато жителів, на основні православні свята сюди приїздять і з сусідніх Сутисок, Вікторового, інших сіл.

hlukhiv.info

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: