Як відпочивали діти в екотаборі “Воргол” на Сумщині

29.06.2024

Постріляли з лука, подивилися на справжні археологічні розкопки, а ще скуштували козацький куліш, приготовлений майстринею українських національних страв Тетяною Сокур. Цим займалися діти в екотаборі “Воргол”. Відпочинок у ньому безоплатний і триває п’ять днів. 28 червня останній із них.

15-річний Андрій живе у Кролевці, у цей дитячий табір, каже, приїхав вдруге: “Лук в руки сьогодні я взяв вперше в житті своєму. Хорошо тягну, летить далеко, красіво влучає. Я он хожу фехтую, з лука стріляю, мені по приколу. Ножика ще не кидав”.

Екотабір “Воргол”. Суспільне Суми

Підлітки метали ножі в ціль, билися на іграшкових шаблях та стріляли по солом’яному опудалу під наглядом інструктора — керівника громадської організації “Козацький клуб “Гарда”.

Роман Дзекелев. Суспільне Суми

“У них дуже класно виходить. Я думаю, що це в них в крові, тому вони беруть і роблять, їм довго пояснювати не треба. Ми трішки показали козацтво, показали дух цього місця, розповіли дітям історію козацької зброї”, — розповів Роман Дзекелев.

Роман до дітей приїхав у козацькому жупані, за поясом, у шкіряному чохлі — вистругана за козацьким звичаєм дерев’яна ложка. Жупан же, говорить, належав загиблому на війні історику Юрію Коваленку. Дружина бійця передала одяг Роману.

Процес приготвування кулішу. Суспільне Суми

Після фізичних вправ діти допомагали готувати куліш — саме таку страву вживали козаки під час походів, говорить кролевчанка Тетяна Сокур – жінка брала участь у презентації українського борщу, потім страву внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Процес приготвування кулішу. Суспільне Суми

У Ворголі разом із Тетяною діти мили пшоно, нарізали овочі, куштували українське сало.

Процес приготвування кулішу. Суспільне Суми

“Страва готується надзвичайно швидко, тут небагато інгредієнтів, у нас вже зварений бульйон, бо ми вполювали дику свиню! То в нас буде такий святковий куліш”, — говорить Тетяна Сокур.

Тетяна Сокур. Суспільне Суми

Куліш діти куштували на свіжому повітрі просто неба.

“Куліш обалдєнний. Ідеальний, дуже смачно”, — розповів Іван.

“Це, напевно, перший раз в житті я його спробував”, — додає Денис.

“Питався картоплю нарізати. В мене так гарно получалося, що я потіряв пів картоплі”, — ділиться Ярослав.

Максим Конюх. Суспільне Суми

Дітей у Воргольський табір запросили втретє, говорить його організатор Максим Конюх. Програма розрахована на п’ять днів активного відпочинку для 25 підлітків.

“Перші два дні у нас була екологія, ми досліджували біорізноманіття і рішення і різні екологічні проблеми Ми в ліс ходили, в парк ходили, на річку. Третій день – день патріотичного виховання. Завтра-післязавтра в нас будуть історичні дні, ми знову з нашими друзями археологами підемо на розкопки”, — говорить Максим Конюх.

Екотабір “Воргол”. Суспільне Суми

Табір для дітей – безоплатний, говорить Максим Конюх. Кошти на проведення заходу надали донори, друзі, дещо, додає Максим, закуповував власним коштом.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: