Відпочинок “на бджолах”: у Ворголі на Сумщині пропонують безоплатну релакс-терапію для воїнів

30.06.2024

Підприємець з Ворголу, що на Сумщині, Максим Конюх облаштував апібудинки на лісовій галявині. В них можна спати або просто проводити час. Чоловік додає: для військових бджолина терапія безоплатна. Чим корисний сон в апібудинках — розказав кореспондентам Суспільного.

Колишня сільська школа у селі Воргол, що у Конотопському районі, востаннє приймала учнів майже 25 років тому. На початку двохтисячних, згадує місцевий підприємець Максим Конюх, її закрили. Будівля навчального закладу та місце навколо нього заросло чагарниками. До ладу галявину почали приводити навесні 2024 – тут Максим облаштував місце для апібудинків, або сну “на бджолах”.

“Знизу заселені бджоли – чотири сім’ї, які відгороджені дощечками, сіточками, потім це все накривається рядном. І тут людина може відпочивати”, — говорить Максим Конюх.

В активний сезон, ділиться деталями бджільництва Максим Конюх, коли бджолина сім’я вирощує багато розплоду, у вулику постійно підтримується температура, що близька до температури тіла людини – 37 градусів. Тож організм, говорить, стабільно прогрівається.

“Потім гніздо бджіл наповнене медом, воском, прополісом. І через оті отвори, що я показував, воно проходить всередину і людина цим дихає. Відбувається така інгаляція. Також бджолина сім’я має специфічне магнітне поле, яке також має оздоровчі властивості. Все це в комплексі дає оздоровчий вплив на організм людини. Для військових передбачена реабілітація безкоштовна, якщо хочуть, можна приїхати, повідпочивати, поспати, продегустувати продукти бджільництва”.

Проєкт стартував кілька днів тому. Сама ж ідея виникла понад п’ять років тому, говорить Максим. Чоловік має власну пасіку. У 2024-му підприємець написав бізнес-план та виграв грантовий конкурс — йому виділили 130 тисяч гривень: “За ці кошти були закуплені будиночки, був закуплений спеціальний захисний одяг”.

Перед сеансом треба одягти спеціальний костюм, перший раз у апібудинку не варто проводити понад 40 хвилин, говорить Максим.

Сергій Кобзарьов користується послугою вдруге, для цього спеціально приїжджає з Путивля.

“Це щось таке середнє між масажем і ударно-хвильовою терапією, щось таке особливе. Полежавши тут хвилин 40, я півдня відчував приємні зміни у своїй спині”, — говорить чоловік.

Апібудинки розташовані в лісі, вдалині від траси, поруч – ставок. Це, говорить Максим, може бути важливо для тих, хто бажає відновитися під час війни.

“Людина, якщо захоче, забажає, якщо не боїться панічно бджіл, може взяти участь у екскурсії по бджолах. Можемо відкрити вулик, подивитися рамочку, подивитися бджіл, якщо захочете — бджоли можуть пожалити, якщо не захочете — не пожалять: у нас є спеціальні костюми, рукавиці”.

Поки на галявині чотири будиночки для сну на бджолах. Чи буде проєкт розвиватись далі — стане зрозуміло, коли буде попит від відпочивальників, говорить Максим Конюх.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: