Використання штрихкодів

02.07.2024

Штрих-коди є повсюди навколо нас. Штрихкодування забезпечуює автоматичне зчитування інформації. Вони використовуються на етапах:

  • закупівель;
  • відстеження виробництва;
  • управління складом;
  • розподілу та транспортування;
  • комплектації;
  • інвентаризації та самих продажів.

 

Унікальний номер коду є носієм такої інформації, як:

  • інвентарний номер;
  • ціна;
  • термін придатності;
  • вага нетто;
  • маркування виробничої партії чи серійний номер тощо.

Дані можуть зчитуватися за допогую спеціального обладнання, сканеру. Лазер, розташований у модулі сканування, приймає сигнали, що виникають в результаті відбиття світла яскравих елементів штрих-коду. Тривалість імпульсів кодує інформацію, яка декодується зчитувачем цифри, літери та іншу інформацію, яка потім відправляється в комп'ютер.

Основні переваги використання штрих-кодів

Автоматизація торгівлі та обліку за допомогою штрих-кодів забезпечує:

  1. Точність запису даних – коди забезпечують безпомилкову ідентифікацію товару.
  2. Швидкість читання та запису даних – коди зчитуються за допомогою зчитувача або терміналу (з модулем сканування).
  3. Економію витрат — найкраще обслуговування клієнтів, управління капіталом та запасами, скорочення часу реагування, зниження запасів та витрат на робочу силу.
  4. Низьку вартість впровадження – коди зазвичай друкуються на самоклеючих етикетках, що є набагато дешевшим рішенням, ніж, наприклад, RFID-мітки.

 

З рештою, використання системи маркування продуктів кодами полегшує всі процеси, пов'язані з управлінням активами. Але важливою складовою, яка забезпечує високу ефективність обліку за допомогою кодування є відповідне програмне забезпечення. Бажано також обрати таку облікову платформу, як, наприклад, usap.online. Це дозволить у майбутньому адаптувати пропозицію функціоналу до зміни ваших потреб.

Можливості обробки кодів обліковою платформою

Навіть малий та середній бізнес сьогодні вимагає автоматизації обліку товарообігу та запасів з наявністю широких можливостей обробки отриманих даних. Такі програми повинні надавати наступні можливості:

  1. Прискорити відпуск та приймання товарів. Коли товари обліковуються автоматично, списуються з обліку або додаються на склад простим скануванням штрих-коду, це значно спрощує та прискорює всі процеси.
  2. Спростити інвентаризацію. Спрощення проведення та прискорення інвентаризації надає змогу проводити її частіше, скоротити вірогідність помилок і, таким чином, завжди бачити актуальний стан по залишкам.

Функціонал облікових платформ по роботі зі штрих-кодами

В загалом, базовий набір функцій обробки результатів сканування в різних системах автоматичного обліку стандартний. Але для багатьох споживачів корисно мати у своїх програмах додаткові можливості. Наприклад, буває корисно використовувати модуль, який дозволяє призначати штрих-коди автоматично. Ця функція затребувана користувачами, товарообіг який значною мірою складають нові товарні позиції. Їм треба вигадувати коди, за них це автоматично виконує програма.

Крім того, значно спростить роботу можливість програми використовувати для друку етикеток та цінників готових шаблонів. При цьому, можливість розробки та впровадження власних шаблонів також важлива.

Резюме

Досвід використання облікових платформ по роботі зі штрих-кодами показує, що цей напрямок має стійку тенденцію до розвитку. Тут мова навіть не про необхідність впровадження сучасних технологій. Використання методів маркування продукції набуває нових рис та використовується дедалі більш широко. Тому при виборі програмного продукту для автоматизації обліку товарообігу варто звернути увагу на здатність розробника адаптовувати свою платформу до зміни потреб користувачів. Додавання нових модулей та розширення функціоналу систем автоматичного обліку, наразі є нагальною вимогою часу.

Інші новини:

Коментарі: