Як мешканець Сум оформлював відстрочку від мобілізації

02.07.2024

За 50 днів дії нового закону про мобілізацію оновили свої дані близько 25% військовозобов’язаних, приписаних до Сумського міського ТЦК та СП. Про це розповів т.в.о. начальника міського центру комплектування Сергій Харченко. 

Владислав Домбровський прийшов до Сумського центру комплектування, щоб оформити відстрочку від військової служби. Він старший науковий співробітник, ця категорія працівників має право на відстрочку згідно з законодавством. Владислав раніше вже оновив дані у ТЦК, а потім вирішив оформити відстрочку офіційно. Розповів, що документи, визначені у відповідній постанові, відправив поштою, але потім з’ясувалося, що одного не вистачає, його треба донести.

“З’явилася 560-та постанова, в якій нарешті чітко прописано: от у тебе така підстава – от такі документи. Там прописано, що якщо ти викладаєш або ти науковий співробітник, від тебе вимагається заява, від тебе вимагається копія документа про науковий ступінь і довідка з місця роботи. Цього в постанові не прописано, але необхідна ще копія військово-облікового документа”, — говорить Владислав Домбровський.

Помічниця начальника ТЦК з правової роботи Вікторія Чортенко прийняла у Владислава копію військово-облікового документа — тимчасового посвідчення. Як пояснила Вікторія Чортенко, документи на відстрочку треба подавати особисто. Адже тоді людина дізнається про необхідні копії під час написання заяви, у зразку якої цей документ зазначений.

“Зважаючи на те, що документи мають бути в повному обсязі, а це не тільки те, що зазначене в 560 постанові (додатки щодо підтверджуючих документів на відстрочку), військовозобов’язаний має довести ще й те, що він дійсно має такий статус, шляхом додавання копії військово-облікового документа”, — говорить Вікторія Чортенко.

Згідно з законодавством, для отримання відстрочки військовозобов’язані мають особисто прибути для надання документів та підтвердження свого статусу, говорить начальник Сумського міського ТЦК Сергій Харченко. Це потрібно зробити до 17 липня.

“Згідно внесених змін до Постанови Кабміну України, ВЛК пропонуємо пройти військовозобов’язаному вже після того, як йому буде надана відстрочка”.

Оновити ж дані, каже Сергій Харченко, можна кількома способами. За майже 50 днів, від моменту вступу в дію постанови №560 про порядок проведення призову громадян, оновили свої дані близько 25 відсотків військовозобов’язаних: “Основна чисельність військовозобов’язаних, які оновила дані – вони оновили їх в Резерв+, значна кількість – шляхом прибуття їх до МТЦК”.

Відповіді на питання, які виникають у військовозобов’язаних та членів їх родин, можна отримати за телефоном гарячої лінії Сумського обласного ТЦК та СП.

Гаряча лінія Сумського обласного ТЦК та СП: 066 032 89 20

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: