Ознаки завороту шлунка у собаки

20.09.2024

Заворот шлунка у тварин — це небезпечна для життя патологія, при якій орган, переповнений вмістом, різко збільшується у розмірах, закручується вздовж або поперек своєї осі або ж навколо стравоходу. Це може статися після приймання їжі, коли тварина починає бігати, стрибати чи здійснювати інші різкі рухи. Якщо собака швидко їсть і заковтує повітря, це також може стати причиною завороту.   У групі ризику знаходяться вихованці великих і важких порід, дрібні собаки схильні до такої проблеми рідше.

Як проявляється захворювання?

При завороті шлунка перекриваються його сфінктери: кардиальний (між стравоходом та шлунком) та пілоричний (між шлунком та дванадцятипалою кишкою). Гази починають накопичуватися, збільшуючи об'єм органу та розтягуючи його стінки. Шлунок поступово зміщує легені та серце, не даючи їм нормально працювати. Він здавлює великі кровоносні судини, порушуючи харчування тканин внутрішніх органів.   Через заворот собака відчуває позиви до блювання, але з при цьому ротової порожнини виділяється лише слина, слиз чи вода.   Іноді разом із шлунком перекручується селезінка, що супроводжується сильним болем, порушенням крово- та лімфопостачання, які згоду призводять до некрозу тканин.

Симптоми завороту шлунка у собаки часто з'являються ввечері або вночі після прийому їжі:

  1. Тварина непокоїться, часто і поверхово дихає, проситься на прогулянку, але після сечовипускання чи дефекації не відчуває полегшення.
  2. Слизові очей, носової, ротової порожнини та видимі шкірні покриви бліднуть, а іноді навіть набувають синюшного відтінку (через перерозподіл тиску).
  3. Живіт збільшується в обʼємах (як натягнутий барабан), стає болючим, тисне на діафрагму та серце. Щоб позбутися дискомфорту, собака сідає чи лягає. Іноді вона може частіше ковтати, запускаючи до шлунка додаткове повітря і погіршуючи ситуацію.
  4. Спостерігається рясне слиновиділення (гіперсалівація), непродуктивне блювання.
  Стан собаки швидко погіршується. Без кваліфікованої ветеринарної допомоги настає смерть.

Дії при підозрі завороту шлунка

Якщо у вихованця спостерігаються вищеописані ознаки, необхідно негайно доставити його до ветеринарної клініки. Сама собою проблема не розвʼяжеться. У випадку завороту рахунок буквально йде на хвилини, тому зволікати не можна.   Перед отриманням лікарської допомоги постарайтеся заспокоїти тварину. Можна посидіти поряд із нею або погладити її. Захистіть вихованця від уваги сторонніх людей та дітей, створіть максимально спокійну та безпечну атмосферу.

Підтвердження діагнозу

Діяти треба дуже швидко. Лікар “ТерраВет” доглядає вихованця і супутньо збирає анамнез: як давно і що їв вихованець, чи було після годування фізичне навантаження, які супутні захворювання є у тварини, чи раніше спостерігалися проблеми з ШКТ.   Потім спеціаліст проводить пальпацію (обмацування) черевної області.   За гострої ситуації лікар може проколом спустити повітря зі шлунку, а рятуючи його від розриву.    За потреби призначаються також УЗД тварині та рентген. Вони допомагають визначити стан не лише шлунка, а й селезінки, підшлункової залози, дванадцятипалої кишки.

Способи лікування

Як вже вище говорилося, то в невідкладних ситуаціях - щоб зняти тиск, стінку шлунка проколюють спеціальною порожнистою трубкою – торакаром. Така маніпуляція часто дає змогу полегшити стан пацієнта.   Після чого терміново роблять хірургічну операцію: відкривають черевну порожнину, розгортають шлунок, звільняють від вмісту, фіксують до черевної стінки (гастропексія).   Якщо в результаті завороту відбулося порушення кровообігу і ділянка шлунка некротизована, його видаляють.

Строки відновлення та подальший прогноз

Прогноз та час одужання залежатимуть від того, як швидко власник звернувся до клініки та наскільки правильно була проведена операція. Після хірургічного втручання собаку залишають у стаціонарі, доки її стан не стабілізується.   Операції тваринам проводяться у відділенні хірургії для тварин “ТерраВет”. Ми працюємо зі значним різновидом ситуацій, і маємо багато врятованих тварин.   Тому вам треба якнайшвидше доставити тварину у клініку, а про інше ми подбаємо. Головне в цій ситуації -  час!!!   Важливо! При підозрі на заворот шлунку не займайтеся самолікуванням. Вихованцю ви так не допоможете, а тільки нашкодите. Довірте здоров'я свого улюбленця досвідченим лікарям, які зроблять все можливе, щоб урятувати його.

Що може спровокувати заворот шлунка?

Собаки схильні до цієї патології через довгу брижу — складки очеревини, яка дозволяє шлунку зміщуватися, а також достатньо об'ємну грудну та черевну порожнини.   Розберемо основні фактори, які також провокують появу завороту шлунка у собаки:  
  1. Порушення умов годування та вигулу. Наприклад, тварина харчується лише один раз на день великими порціями, а після цього одразу ж відправляється на активну прогулянку.
  2. Вживання продуктів, які провокують надмірне газоутворення. Наприклад, що вівсянка.
  3. Патології ШКТ. Нестача ферментів (через що порушуються процеси всмоктування у шлунку), новоутворення (можуть механічно перешкоджати проходженню їжі), проблеми зі сфінктерами (спазми, стенози), потовщення стінки шлунка.
  4. Захворювання нервової системи, яка координує роботу всього травного тракту. В результаті можливі збої в роботі шлунка, сфінктерів, некоректне виділення ферментів та ін.
  5. Стреси будь-якого характеру під час та після годування, травми, удари.
  Крім того, небезпечними можуть бути перевороти собак через спину. Якщо необхідно перевернути тварину (під час грумінгу, лікування), краще підняти та покласти її на потрібний бік.   Безперечно, заворот шлунка – серйозна патологія. Щоб її запобігти, будьте уважні до свого вихованця та своєчасно звертайтеся до ветеринарної клініки.

Інші новини:

Коментарі: