У Сумах зафіксований випадок ботулізму

11.10.2024

Про це повідомила лікар Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Курило.

За її словами, молода жінка отруїлася після вживання в’яленого карася. Сумчанку пригостили рибою знайомі.

4 жовтня жінка звернулася за медичною допомогою з клінічними проявами ботулізму, зокрема, порушенням зору, сухістю у роті, нудотою, загальною слабкістю. Її одразу госпіталізували до медичного закладу. У лікарні їй ввели протиботулінічну сироватку, що блокує дію токсину ботулізму.

Наразі жінка виписана з лікарні, почуває себе добре.

На Сумщині останній випадок ботулізму був зафіксований у 2022 році у Роменському районі.

Чим небезпечний ботулізм?

Ботулізм – смертельно небезпечне харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Якщо вчасно не почати лікувати, то смертність складає від 30 до 60%.

Збудник хвороби присутній в ґрунті та у кишківнику багатьох тварин. Він розмножується у безкисневому середовищі, при цьому виділяється ботулінічний токсин. При нагріванні до 80°С токсин частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 20-30 хвилин руйнується повністю.

Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.

Ботулізм супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи.

Як можна захворіти на ботулізм?

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясні та рибні, грибні консерви, рідше – овочеві. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які не ретельно вимиті перед консервуванням, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Профілактика ботулізму

Уникайте споживання:

– в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби домашнього приготування,

– м’ясних ковбас та консервів домашнього приготування,

– грибних та овочевих консервів домашнього виробництва,

– якщо не впевнені, що продукти зберігали та транспортували належним чином.

– якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

– не купуйте на стихійних ринках домашні консерви, рибу в’ялену та копчену, м’ясні консерви, ковбаси домашнього виготовлення.

Домашнє консервування це українська традиція. Щоб уникнути отруєння, треба чітко дотримуватись простих правил:

– ретельне миття сировини, щоб недопустити попадання часточок грунту, бо мікроорганізм живе в грунті

– ретельна підготовка посуду, кришок для консервування

– утримуйтеся від консервування грибів, краще гриби солити в негерметично закритому посуді особливо це стосується пластинчатих грибів, таких як, наприклад, опеньки, тому що дуже важко вимити з пластинок весь бруд.

– зберігати консерви на холоді, бо при неправильному зберіганні – температурі вище 20 гр. швидше проходить накопичення токсину.

– негайне патрання риби одразу після її вилову. Особливо це стосується річної та озерної риби, так як з мулом в нутрощі риби попадає клострідія, яка при несвоєчасному нутруванні риби або зберіганні при високих температурах з нутрощів мігрує в товщу м´яса риби і в безкисневих умовах починає виробляти токсин.

– при в´яленні або коптінні великої за розміром риби зробіть надрізи вздовж хребта риби, щоб до м´язів був доступ повітря.

– уникайте «снулої» риби. Її можна відварювати, смажити, тушкувати але ні в якому разі не використовувати для в’ялення та коптіння.

– при виготовленні м´ясних консервів, кров´яної ковбаси дотримуйтесь ветеринарно-санітарних вимог-сировина повинна мати ветеринарні документи. Обладнання та інвентар чисті та продезінфіковані. Чітко дотримуйтесь правил термічної обробки та зберігання.

І все ж консерви домашнього приготування навіть при виконанні всіх вимог не слід вважати цілком безпечними. Тому перед вживанням їх рекомендується термічно обробити – а саме прокип´ятити протягом 15-30 хвилин.

Бо лише при кип´ятінні ботулінічні токсини повністю втрачають свої токсичні властивості.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: