На Сумщині виявили майже пів тисячі фактів крадіжки електроенергії

24.10.2024

Із початку 2024 року фахівці АТ “СУМИОБЛЕНЕРГО” склали 476 Актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі – ПРРЕЕ) по юридичних споживачах – організаціях, підприємствах і установах.

По певній кількості Актів про порушення ПРРЕЕ вже було проведено нарахування на майже 4 з половиною млн грн із ПДВ.

Наприклад, у січні в Сумах на юридичну особу було складено Акт про порушення ПРРЕЕ (самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів до мережі ОСР з порушенням схеми обліку) на суму понад 600 тисяч гривень, який знаходиться на розгляді в Господарському суді.

У червні в Охтирському районі на юридичного споживача складений Акт про порушення ПРРЕЕ (самовільне підключення) на суму понад 300 тисяч грн, по якому з метою досудового врегулювання господарського спору в порядку статті 222 Господарського Кодексу України було направлено претензію та укладений договір про реструктуризацію терміном на 6 місяців.

У липні в Сумах на юридичну особу складено Акт про порушення ПРРЕЕ (дії споживача, які призвели до зміни показів лічильника), на суму понад 200 тисяч грн, по якому очікується на результат проведеної незалежної експертизи.

Тож суми, нараховані по складених Актах, доволі великі, тому потенційним правопорушникам треба замислюватися – чи варто красти в самих себе, намагаючись обдурити енергетиків? До того ж енергетична система України сьогодні працює в аварійному режимі й такі несанкціоновані підключення тільки погіршують ситуацію. Позаоблікові підключення збільшують навантаження на  мережі й це може впливати на якість розподілу електроенергії усім споживачам Сумщини, наголошують енергетики.

Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ

Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: