Грибний сезон на Сумщині: чому мало грибів та чи були отруєння

30.10.2024

Зазвичай на Сумщині восени поблизу лісу місцеві торгують свіжими грибами, однак нині продавців немає. Зі слів грибників, цьогоріч грибів обмаль. Їх важко знайти в лісі та в продажу на базарі, а ціни на них зросли вдвічі. Чи були цього року отруєння грибами та чому в грибний сезон ціни на них не падають — пише Суспільне.

“Грибів немає, тому що засуха була. І не підуть, бо там вже мінуси йдуть, так що вже не буде нічого”, — розповіла жителька Шпилівки Ольга Рекуненко

На одному з Сумських ринків лісові гриби тільки у пані Ольги. Їй 65 років. Жінка розповідає, живе в Шпилівці і до лісу ходить майже щодня. Минулого року збирала по кілька відер грибів на день і в сезон могла вторгувати за них до шести тисяч гривень. Нині ж, каже, на гриби неврожай: “І боровики, і білі й маслята, сироїжки, грузді мені дуже подобаються, але їх дуже мало цього року. Лисички, піддубники дуже подобаються. Ну їх в цьому році немає. Підберезники, підосичники і польські ще”.

Василь Петренко говорить, до лісу ходить рідко, втім опеньки полюбляє: “На суп нарвав. Все, більше не було, бо несприятлива погода”.

Доморощені печериці продає з ятки продавчиня Любов Берестовська. Жінка каже, цьогоріч початок сезону на гриби не збив ціни на цей продукт на ринках Сумщини. Крім того, гриби здорожчали вдвічі. Минулого року у цю пору продавала понад сто кілограмів за день, а нині 50.

“Коли вони дешевші були, їх значно краще брали, а зараз, незважаючи на малу кількість лісових грибів, попит упав, значно упав із-за ціни, яка зросла вдвічі”.

Головна спеціалістка відділу безпеки управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Валентина Фролова радить не їсти лісових грибів, адже усі вони, і їстівні в тому числі накопичують небезпечні токсини та солі важких металів.

“У цьому році у нас зареєстровано 1 випадок отруєння грибами – це сім’я з Глухівської територіальної громади. Постраждали люди, які збирали гриби і споживали їх, попередньо не відваривши, а відразу їх смажили. У минулому році у Сумській області було 3 випадки отруєння грибами”, — пояснила жінка.

Валентина Фролова радить при перших ознаках отруєння одразу викликати “швидку”: “Це біль в животі, блювання, нудота, запаморочення в голові, можуть бути, в залежності, яким грибом отруїлися, серцеві ознаки, посиніння губ, оніміння кінцівок, холодні кінцівки. В деяких випадках галюцинації. Треба невідкладно викликати швидку допомогу. А до цього промити шлунок, дати велику кількість води випити і викликати блювання. Надати сорбенти, якщо вони є, до прикладу активоване вугілля. Тільки їх потрібно 4-5 пігулок, не менше. І не давати алкоголю чи молока, тому що це спричиняє всмоктування швидше зі шлунку”.

За словами Валентини Фролової, також небезпечно збирати гриби обабіч доріг та поблизу залізничних колій.

Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ

Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: