11.04.2025
В одному з сіл Сумського району працює племінне господарство, де розводять корів української чорно-рябої та бурої молочної породи. Загалом на фермі утримують понад три сотні поголів’я ВРХ, з яких 280 — дійне стадо.
Людмила Миренко понад 35 років працює у племінному господарстві.
“Перед тим, як поступає молоко сюди, наші оператори підмивають корів, підключають апарати. Доїться молоко і проходить по молокопроводу. Тут воно фільтрується, потім воно знову з холодильника фільтрується і поступає в машину, яка приїхала. Ми за день отримуємо три тони 500 молока, потім ми його продаємо”, — розповіла Людмила Миренко.
Під опікою зоотехніка Людмили Лисянської понад 300 корів. За її словами, для здоров’я рогатих та гарної лактації вони розробили корисний раціон.
“На день на одну тварину, залежно від вікової групи, в середньому йде 25 кілограмів силосу, 5 кілограмів концентратів і 1,5 кг мінеральних кормів. Годівля в зимовий період відбувається шляхом силосу, концентрованих кормів. Також ще ми купуємо добавки мінеральні та білкові для того, щоб раціон був збалансований. Щоб отримати ту продуктивність, яка закладена у цих тваринах. Доїння відбувається до молокопроводу доїльними апаратами. Не в бачки, а в молокопровід”, — розповіла Людмила Лисянська.
Усі телички лишаються на фермі для відновлення поголів’я та його збільшення, а згодом із телят виростають молочні корови. Завідувач ферми Іван Бурмака розповів, як відбувається процес відгодовування телят.
“В пологовому відділенні коровки розстелюються, а потім маленьких телят ми переводимо в інше місце. Там їх випоюють 2 дні молозивом, потім по 3 літри зранку і 3 літри ввечері дають молоко. Утримуються вони на 3-4 день, по 2 відра, в 1 відро молоко випоюють, а у 2 наливаємо води. На 4-5 день даємо комбікорм дитячий ми називаємо. У відра по 0,5 кг починаємо потроху, вони привчаються і це їхня підгодівля. Потім вони тут 2 місяці, а потім ми їх переводимо у приміщення для телят, поки їм не стане 6 місяців”.
На цій фермі 57 новонароджених телят. За ними доглядає Світлана Никонець. Телятам часто потрібна допомога у першому годуванні. А нині на них – сезон, тож роботи їй вистачає.
“Приходжу, вичищаю, підстилю, напуваю. Роздаємо силос, дерть і сіно. Це до обіду, а після обіду напуваю молоком, водичкою і так само, сіно, солома”, — сказала Світлана Никонець.
За словами керівника дослідного господарства Інституту сільського господарства Віктора Пахненка, у господарстві вирощують українську чорно-рябу та українську буру породу.
“280 дійного стада, 87 в запуску, 197 ті, які дають молоко і продуктивність 15 літрів на корову, це розподіляється і на тих, які не дояться. А в літній період у нас продуктивність до 30 літрів. Продуктивність бажає бути кращою, але ж такі технологічні процеси, що багато корів запускаються зараз, через день дояться, а потім зменшується”.
Робота господарства нині стабільна, тож збільшувати чи зменшувати кількість худоби поки не планують.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМThe post "За день отримуємо близько 4 тонн молока": як працює племінне господарство на Сумщині first appeared on Сумські Дебати.
Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua
Інші новини:
01.07.2025 Двічі втратили домівку: багатодітна родина з Краснопілля оселилась у модульному містечку на Сумщині
01.07.2025 У Кролевці попрощаються із захисником Володимиром Сербіним
01.07.2025 Рятувальники завершили аварійно-відновлювальні роботи в Лебедині
01.07.2025 У Сумах патрульні розшукали водійку, яка залишила місце ДТП
01.07.2025 На Сумському напрямку українські воїни відбили 17 атак росіян