03.09.2025
Кавун – це не просто насолода, а й справжнє джерело корисних речовин. Всі знають, що кавун більш, ніж на 90% складається з води. Крім того, він містить корисні речовини: вітамін С (15% від добової норми людини), вітамін А, В3, фолієву кислоту, кальцій, магній, калій, фосфор та інші.
Валентина Курило, лікар Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб, розповідає про корисні властивості кавуна.
1. Кавун є одним з найкращих джерел лікопіну – речовини, яку забезпечують такі продукти, як кавун, помідори, гуава, шипшина, суниця і грейпфрут. Численні дослідження показують, що споживання лікопіну знижує ризик розвитку раку простати і раку молочної залози.
2. Згідно з дослідженням учених кавун стимулює кровоносні судини і підвищує лібідо. Солі калію, натрію, фосфору, магнію, які містить ягода, благотворно впливають на органи кровотворення, підтримують роботу серця і судин, що робить кавун ефективним профілактичним засобом атеросклерозу, ішемії, гіпертонії.
3. Лікопін, який міститься в кавуні, також зменшує ризик захворювань серця, атеросклерозу і підвищеного кров’яного тиску.
4. У кавунах міститься амінокислота цитрулін, з якої утворюється аргінін, що запобігає накопиченню жиру в клітинах. Вітамін А і С, цитрулін, лікопін також сприятливо впливають на стан шкіри: зволожують і освіжають її, стимулюють клітинне оновлення, беруть участь в утворенні колагену, уповільнюють процеси старіння, прискорюють регенеративні процеси.
5. Коли при вживанні кавуна цитрулін перетворюється на аргінін, в організмі людини синтезується оксид азоту. Це запобігає нападам стенокардії, підвищенню тиску і ризику серцевих захворювань.
6. До складу кавуна входять флавоноїди, каротиноїди та тритерпеноїди, які мають потужні антиоксидантні властивості, запобігають хворобам і уповільнюють процес старіння.
7. У кавуні міститься багато глутатіону, який є важливою поживною речовиною, необхідною для підтримання здоров’я печінки.
8. Кавун має високий вміст бета-каротину, який необхідний для здорової шкіри, і вітаміну С, який підвищує імунітет.
9. Кавун очищує організм, виводить токсичні речовини.
10. Кавун на 92% складається з води, що зволожує клітини і запобігає зневодненню організму.
11. Завдяки великій кількості антиоксидантів та інших поживних речовин кавун чинить на організм протизапальну дію, бореться з десятками серйозних хронічних захворювань.
12. Плодова м’якоть корисна для нервової системи. Кавун підвищує працездатність головного мозку, покращує пам’ять, позбавляє від безсоння, нормалізує периферичний кровообіг, усуває симптоми апатії, депресії, страху, неспокою.
13.На відміну від хімічних препаратів кавун чистить кишечник м’яко, але ефективно. У його складі присутня рослинна клітковина, яка поглинає і виводить з організму токсичні сполуки, шлаки, солі важких металів. Вона також стимулює перистальтику кишечника, активізує обмін речовин, покращує травлення, забезпечує організм енергією, не перетворюючи вуглеводи в жирові відкладення.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМThe post Медики розповіли сумчанам про кавун, який знижує ризик розвитку онкології first appeared on Сумські Дебати.
Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua
Інші новини:
13.09.2025 Ювенальні поліцейські розшукали 13-річного підлітка з Глухівщини
13.09.2025 Сумська громада виплачуватиме одноразову грошову допомогу тим, хто стає на військову службу
12.09.2025 У Сумах два безпілотники влучили у нежитлове приміщення
12.09.2025 У Сумах і Сумському районі ворог атакував транспорт і цивільну інфраструктуру
12.09.2025 У Сумах триває ліквідація наслідків ранкової атаки БПЛА