15.09.2025
На Сумщині планують закінчити збирання картоплі до кінця вересня. Попри зменшення площ, урожай 2025 року більший за торішній. Яку картоплю вирощують на Сумщині та які на неї ціни — у матеріалі Суспільного.
На полях Сумської філії Українського інституту експертизи сортів рослин досліджують десятки нових сортів картоплі. За словами керівника філії Миколи Сахошка, тут, зокрема, є два сорти картоплі фіолетового кольору, виведені інститутом картоплярства і Сумським аграрним університетом. Сорти корисні.
“По-перше, вони виводять радіонукліди з організму людини. По-друге, вона практично без крохмалю — дієтична, для схуднення. Дуже багато у нас замовлень на ці сорти надходять із Києва. Коли вона появилася, років п’ять тому, одна картоплинка посадкова коштувала від 10 до 20 грн. В інтернеті її по штуках продавали. А зараз вона буде коштувати залежно від сорту, урожайності — від 10 до 15 грн за кілограм насінневої картоплі”, — розповів Микола Сахошко, директор Сумської філії Українського інституту експертизи сортів рослин.
Таку картоплю куштував працівник дослідного господарства Володимир Міненко.
“Ми звикли до традиційного кольору, тому він трошки лякає. Але в цілому за смаковими якостями — картопля як картопля. Головне, сало не забути туди додати, воно дуже добре буде”.
На ділянках дослідного господарства вирощують сорти картоплі на будь-який смак: жовту і білу, швидко розварювану і тверду.
“Картопля з жовтою серцевиною — завжди більш урожайна, краще зберігається, як на мене. У мене батько у селі живе, і в мене всі сорти, які у нього висаджені. Вони всі з жовтою серцевиною. Вони добре зберігаються і вони смачніші, ніж з білою”, — поділився Микола Сахошко.
За його словами, нові сорти мають попит, оскільки вони оздоровлені і гарантують якісний урожай. В Україні картопля є дуже популярним продуктом, але вона затратна у вирощуванні:
“Треба провести глибоку оранку, нарізати грибні, закультивувати, обробити, захистити від бур’янів, шкідників, хвороб. Витрати на неї дуже-дуже високі, в порівнянні із реалізаційною ціною на цю культуру. Якщо взяти сьогоднішній день, то ціна більш-менш — від 10 грн вона є доступною”.
Отримати хороший урожай неможливо без правильної підготовки ґрунту і правильного внесення комплексних та азотних добрив, додав пан Микола.
“Якщо, наприклад, раніше ми вносили гній під картоплю і отримували нормальний урожай, то зараз, якщо ви внесете гній, ви не отримаєте картоплю. Бо змінився клімат”.
Урожай цього року хороший, як і минулого. Дефіциту картоплі у виробників не було і немає.
“Якби людям давали ціну нормальну, якби хоча б 8 грн за кілограм”, — зазначив Микола Сахошко.
Цьогоріч на Сумщині під картоплю було відведено менше площ, ніж минулого року, — через недоступність прикордонних полів. Але урожайність вища. Планують зібрати 750 тисяч тонн – достатньо, щоб забезпечити місцевий споживчий ринок і реалізувати картоплю в інші регіони, розповів директор обласного департаменту агропромислового розвитку Олександр Маслак.
“Ціни, які склалися у нас в області: гуртова відпускна ціна становить близько 12 грн за 1 кг. Ціни споживчого ринку — а це роздрібна мережа, селянські ринки — коливається від 13 до 15 грн за кілограм. І закупівельні ціни у дрібних виробників картоплі становить близько 8 грн за кілограм”.
За словами Олександра Маслака, закінчити збирати картоплю мають до кінця вересня.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМThe post Фіолетова — популярна, а жовта — смачніша: яку картоплю вирощують на Сумщині first appeared on Сумські Дебати.
Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua
Інші новини:
17.09.2025 На Сумщині відзначили рятувальників високими державними нагородами
17.09.2025 Сумська школа №17 стала найкращою в області за результатами НМТ 2025 року
17.09.2025 На Сумському напрямку минулої доби відбулося дев’ять боєзіткнень
17.09.2025 На війні загинув охтирчанин Віталій Водяницький
17.09.2025 Поліцейські спецпідрозділу «Білий янгол» евакуювали жінку з обстрілюваного ворогом села