На Сумщині зафіксовано два випадки зараження людей на ехінококоз

15.11.2023

В цьому році на Сумщині зафіксовано 2 випадки зараження людей на ехінококоз. Захворювання реєстрували у жителів села. Про це повідомила лікар- епідеміолог Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Галушко.

За її словами, майже щороку в області реєструються поодинокі випадки ехінококозу, проте їх кількість менше, ніж серед жителів південних та західних областей, де розвинуто вівчарство. Захворювання, як правило, реєструється у жителів села, має прихований перебіг і виявляється випадково при проведені ультразвукового дослідження.

Ехінококоз викликається личинками гельмінта роду Echinococcus.

Механізм зараження: Основні хазяїни гельмінта (зазвичай собаки та інші хижаки) виділяють яйця ехінокока з калом і потрапляють у навколишнє середовище, забруднюючі ґрунт, воду та інші поверхні. У навколишньому середовищі за умов оптимальної температури та вологості яйце перетворюється в личинку. Цей процес може тривати від кількох днів до кількох тижнів. Людина заражується, коли проковтує личинки ехінококу з водою, їжею або при контакті з шерстю тварин, на якій містяться личинки ехінококу. Після потрапляння в організм людини личинка гельмінту проникає через стінку кишечника у кров і розноситься по організму, осідаючи в органах людини. Там личинка перетворюється на кісту.

Ехінококозом може захворіти будь-хто. Імунітету проти цієї хвороби немає, але більше ризикують люди, які тісно контактують з домашніми тваринами, передусім собаками.

Симптоми ехінококозу залежать від розташування та розміру ехінококових кіст. Ці кісти (цисти) зазвичай виявляються в печінці або легенях, вони можуть також формуватися в інших органах, такі як нирки, мозок, серце та інші.

Основні симптоми ехінококозу можуть включати:

Біль або дискомфорт: Людина може відчувати біль або дискомфорт в області, де розташована кіста. Це може бути через розтягнення тканин або подразнення, спричинене ростом кісти.

Дихальні проблеми: Якщо кіста розташована в легенях, може виникнути кашель, утрудненість дихання, біль або дискомфорт у грудях.

Жовтяниця: У разі ураження печінки може розвинутися жовтяниця, що проявляється в пожовтінні шкіри та очей.

Алергічні реакції: У людей, уражених ехінококозом, можуть розвинуться алергічні реакції з такими симптомами, як свербіж, висип чи набряк.

Симптоми залежать від ураженого органу: Симптоми можуть різнитися в залежності від того, який орган уражений. Наприклад, ураження мозку може викликати головні болі, нудоту, запаморочення та інші неврологічні симптоми.

Діагностика ехінококозу є складною через можливість його безсимптомного перебігу, неспецифічні симптоми, складність діагностики звичайними методами і недоступність для багатьох людей точних методів діагностики (КТ, МРТ).

Для точної діагностики та визначення локалізації цист часто потрібні комбіновані підходи, включаючи клінічний огляд, зображувальні методи та лабораторні тести. Важливо, щоб діагноз та лікування ехінококозу здійснювались під наглядом кваліфікованих медичних фахівців.

Щоб запобігти інфікуванню, Наталія Галушко радить:

Гігієна рук: Ретельне миття рук з милом та водою може значно зменшити ризик передачі інфекції, особливо після контакту з тваринами чи роботи з ґрунтом. Якщо робоча діяльність пов’язана з контактом із ґрунтом, важливо дотримуватися правил особистої гігієни та використовувати засоби захисту рук.

Ветеринарна гігієна: Не дозволяти собакам мати доступ до зараженого матеріалу (уражених органів і трупів сільськогосподарських тварин); регулярне обстеження та лікування домашніх тварин, зокрема собак; боротьба з бродячими тваринами.

Не вживати недостатньо термічно оброблені м’ясні продукти, в т.ч. сиров’ялені, особливо зроблені у в умовах кустарного виробництва і куплені на стихійних ринках, та немиті овочі, фрукти та ягоди.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: