Світовий внесок діаспори: українці в науці та мистецтві

25.04.2024

В історії формування сучасної української діаспори можна виокремити три значні хвилі масового переселення з України. Перша з них охоплює період від останньої чверті XIX століття до початку Першої світової війни, друга — міжвоєнний період, а третя — після Другої світової війни. Після здобуття незалежності України розпочалася нова хвиля української еміграції, яка часто називається четвертою.

Слід констатувати, що наразі ми є свідками п’ятої хвилі української еміграції, при чому однієї з найбільш масових. Сьогодні портал української діаспори Стожари розповідає вам про позитивну сторону цього явища — українців, які, перебуваючи за кордоном, зробили значний внесок у світову культурну спадщину, підтримавши імідж України.

Українська діаспора у світовій науці

Українська діаспора завжди зберігала зв’язок з рідним краєм і вважала результати своєї діяльності важливим внеском не лише на користь держави, де вона перебувала, але й частиною творчого потенціалу українського народу. Юрій Котермак-Дрогобич, Олександр Смакула, Олекса Біланюк, Зіновій Храпливий, Полікарп Герасименко та багато інших вчених і винахідників, імена та роботи яких знають та цінують і сьогодні, залишили значний слід у світовій науці.

Українська діаспора у світовому мистецтві

Багато українських митців історично були вимушені емігрувати за кордон через авторитарну владу СРСР, яка цілком обмежувала їх як артистів.

Одним із найвідоміших українських митців діаспори є Василь Кандинський. Він став піонером абстракціонізму в Європі й великим новатором у світі мистецтва. Виставки його робіт вражають оригінальністю та експресією, відображають глибокі духовні пошуки та відчуття краси.

Іншим видатним українським художником діаспори є Александр Архипенко. Він відомий своїми скульптурами, які поєднують у собі динамізм та геометричну простоту. Його твори надихалися саме українською культурою, але отримали визнання у всьому світі.

Одним з яскравих представників в літературному напрямку є Василь Стус, поет та правозахисник, який своїми віршами та мовою відображав глибокі почуття та думки про свободу та гідність, а також традиції нашого народу.

Звичайно, розповісти про всіх українських митців просто неможливо, але кожен з них, співпрацюючи з колегами з усього світу, реалізуючи спільні проєкти та виставки, сприяв культурному обміну та підвищенню авторитету й впізнаваності України на міжнародній арені.

Вплив української діаспори на розвиток світової культури

Українська діаспора завжди мала значний вплив на розвиток світової культури. Леся Українка, Маркіян Шашкевич, Марія Приймаченко й багато інших митців і артистів відомі у сьому світі, а їхні роботи вивчаються у численних профільних навчальних закладах. Вони не лише розвивали галузь, у якій творили, але й привертали увагу до української культурної спадщини.

Виклики та перспективи співпраці української діаспори у науці та мистецтві

Проблеми діаспори українських митців майже весь час були пов’язані з тим, що вони були змушені покинути рідну країну через політичні причини, жити в чужих для себе умовах, серед чужих традицій. Хоча це й могло певним чином вплинути на унікальність їх творів, ми не можемо сказати точно, на що були б здатні артисти за інших обставин. Крім того, проблема митців-переселенців з інших країн завжди полягала у ненайкращому фінансовому положенні. Уряд країн-резидентів, а також їх громадяни, здебільшого підтримують саме вітчизняних митців, що є логічним, але створює певні проблеми для емігрантів.

Сьогодні, коли кордони завдяки сучасним технологіям, все більше стираються, а митці можуть отримувати підтримку своїх шанувальників у будь-якій частині світу, є надія, що українські артисти зможуть вільно та з впевненістю у завтрашньому дні творити й прославляти Україну в усіх куточках світу.

Однак не менш важливою залишається співпраця України зі своєю творчою діаспорою, а також вченими та винахідниками, їх фінансування. Це може дати змогу встановлювати міжнародні зв’язки та партнерство у сферах культури, кіно, музики, живопису, мови, прикладних і теоретичних наук й не тільки, зберігаючи прихильність українців. Це допоможе підтримувати імідж України як доступного та відкритого культурного й наукового осередку для майстрів і науковців з усього світу.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: