Тростянецького депутата другий рік судять за колабораціонізм

08.05.2024

Понад півтора року в Охтирському міськрайонному суді на Сумщині слухають справу депутата Охтирської районної ради від партії “Наш край” Олександра Курпіля. У 2022 році його звинуватили у колабораціонізмі під час окупації Тростянця. 7 травня відбулось чергове засідання, де заслухали одного із 20 свідків сторони захисту.

На засідання викликали свідка сторони захисту. Він розповів, як під час окупації обвинувачений допоміг йому забрати мікроавтобус з Тростянецького райвідділу поліції, де базувалися російські військові. “Я його з транспарантами не бачив. З закликами ніякими там. Ніяких мітингів він не влаштовував. Те, що мені сказали, що він десь там в соцмережах сказав якийсь там вислів шо Росія — це на довго тут у нас. Так це ми вже переконались в цьому самі зараз, що це надовго”, – сказав свідок.

Депутата Олександра Курпіля з Сумщини судять за колабораціонізм. Суспільне Суми

Автомобіль свідка затримали за вивезення деревини з лісу до початку повномасштабного вторгнення. Коли забирали автівку, за словами чоловіка, в будівлі перебували керівники розвідки Росії. Обвинувачений допоміг розв’язати питання.

Олександр Курпіль. Суспільне Суми

“Мені потрібно туди зайти і забрати машину. Дадуть — не дадуть. Тобто, він сказав: якщо треба, то будем заходить, тобто будемо намагатись заходити. Спитаю, можна не можна. Через декілька постів нас пропустили. Якісь там розвідники. “Іртиш” позивний був головний. Вони нас з пів години опитували там, перевіряли на лояльність. Скажімо так. Ну… ситуація така собі. Ми не знали ми вийдемо звідти чи ні, якщо чесно”, – додав свідок.

Чоловік додав, що не вважає обвинуваченого Олександра Курпіля колаборантом, бо той не видав його за співпрацю з ЗСУ. Прокурор Жанна Коротких долучилася до засідання в режимі відеоконференції. Адвокат клопотав додати до доказів аудіозапис телефонної розмови. В ній, за його словами, можна впізнати голос Тростянецького міського голови. Представниця прокуратури була проти. На її думку, конкретних причин, у чому цінність аудіо адвокат не вказав, а слухати все підряд недоцільно, бо це затягує розгляд справи.

Депутата Олександра Курпіля з Сумщини судять за колабораціонізм. Суспільне Суми

“Хочу звернути увагу суду на те, коли особа телефонує. Коли особа, як каже адвокат, звертається до Бови, вона взагалі не звертається на ім’я по-батькові. Можна сказати, що тут розмовляє Бова із кимось, із якимось мешканцем, який навіть не представляється”, – сказала прокурорка Жанна Коротких.

Адвокат клопотав, аби до суду викликали міського голову Тростянця та керівника СБУ. На попередніх засіданнях просив заслухати у якості свідка очільника ОВА Дмитра Живицького.

Депутата Олександра Курпіля з Сумщини судять за колабораціонізм. Суспільне Суми

“Немає взагалі доказів, що дана особа вчинила дане кримінальне правопорушення. Відсутні докази, досліджені всі матеріали, допитані всі свідки зі сторони обвинувачення, по яких висувалися фактично обвинувачення. Але суд, не дивлячись на це, знає зараз, що немає доказів того, що Курпіль вчинив злочин і на даний час утримується безпідставно в СІЗО”, – сказав адвокат Павло Собина.

Олександр Курпіл був затриманий 16 травня 2022 року. З того часу, за виключенням одного тижня, за словами адвоката Павла Собини, обвинувачений перебуває під вартою. За версією слідства, під час окупації Тростянця у березні 2022 року депутат співпрацював з військовослужбовцями збройних сил Росії: забезпечував їх продуктами, надавав інформацію про оптимальні шляхи пересування територією, супроводжуючи їх як на власному автотранспорті, так і на їх військовій техніці, а також закликав місцеве населення Тростянецької громади до “перемовин” з військовослужбовцями РФ.

Депутата Олександра Курпіля з Сумщини судять за колабораціонізм. Суспільне Суми

Олександру Курпілю інкримінують три статті кримінального кодексу України: “Державна зрада”, “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України” та “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України”. Найвища міра покарання, передбачена статтями — позбавлення волі на строк 15 років або довічне, з конфіскацією майна.

Наступне засідання у справі призначили на 14 травня, тоді мають продовжити слухати свідків.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
19.05.2024 Біля сервісних центрів МВС Сумщини з’являться мобільні укриття
19.05.2024 Шосткинський «Колос» поступився у першому матчі цьогорічного Чемпіонату Сумщини з футболу
19.05.2024 У Лебедині відбувся благодійний захід “Здоровій родині — здорова дитина!”
19.05.2024 Сумчанка виграла турнір з боксу в Угорщині
19.05.2024 Сумчани відзначилися на Кубку України з кінного спорту
19.05.2024 У Хотінській громаді внаслідок мінометного обстрілу поранено 64-річного чоловіка

Коментарі: