04.07.2025
Як повідомили спеціалісти Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб, з початку року на Сумщині зареєстровано 43 випадки сальмонельозу (4,16 на 100 тис. населення).
Це дещо менше порівняно з аналогічним періодом 2024 року, коли було 54 випадки (5,22 на 100 тис.), хоча різниця не є статистично значущою.
Особливо важливо відзначити суттєве зниження захворюваності серед дітей – на 40%. У січні-травні 2024 року показник становив 6,27 на 100 тис. дитячого населення, а за аналогічний період 2025 року – 3,76.
Загалом захворюваність на сальмонельоз у Сумській області залишається в межах фонових рівнів, характерних для цього періоду року.
Сальмонельоз – це гостре кишкове інфекційне захворювання, що викликається бактеріями роду сальмонел.
Головні джерела та шляхи зараження:
– Харчовий шлях (найпоширеніший):
Недостатньо термічно оброблене м’ясо (особливо курятина, свинина), фарш, паштети, ковбаси. Сальмонели можуть тривалий час зберігатися і навіть розмножуватися у м’ясі, не змінюючи його зовнішнього вигляду чи запаху.
Сирі або недоварені яйця, а також страви, що містять сирі яйця (майонез домашнього приготування, креми, десерти). Сальмонели можуть бути як на шкаралупі, так і всередині яйця.
Некип’ячене молоко, сир, сметана, особливо куплені на стихійних ринках.
Риба та морепродукти, особливо ті, що не пройшли достатню термічну обробку.
Забруднені овочі та фрукти через контакт із зараженим ґрунтом або водою, а також при контакті з сирим м”ясом чи немитими руками.
– Водний шлях:
Вживання забрудненої води з неперевірених джерел, відкритих водойм.
Заковтування води під час купання у забруднених річках чи озерах.
– Контактно-побутовий шлях:
Через брудні руки після контакту з хворими тваринами (навіть якщо вони виглядають здоровими, вони можуть бути носіями сальмонел).
Через предмети побуту, іграшки, посуд, якщо людина-носій або хворий не дотримується правил гігієни.
Через комах (мухи, таргани), які можуть переносити бактерії на своїх лапках.
– Профілактика сальмонельозу
Дотримання простих гігієнічних та кулінарних правил є найкращим способом уберегтися від сальмонельозу:
– Обов’язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
– Ретельно мийте всі овочі та фрукти проточною водою, особливо ті, що вживаються сирими;
– Готуйте м’ясо, птицю, яйця та рибу до повної готовності;
– Переконайтеся, що температура всередині продукту досягає безпечних значень.
– Використовуйте окремі кухонні дошки та ножі для сирого м”яса/птиці/риби та для готових продуктів, овочів та фруктів.
– Зберігайте продукти в холодильнику, дотримуючись температурного режиму. Не залишайте готові страви при кімнатній температурі надовго.
– Завжди перевіряйте термін придатності продуктів перед покупкою та вживанням.
– Перед використанням мийте яйця, не вживайте їх сирими. Купуйте яйця у перевірених продавців.
– Використовуйте для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду (кип’ячену або бутильовану).
– Не допускайте мух та інших комах до харчових продуктів.
Якщо у вас з’явилися симптоми, характерні для сальмонельозу (лихоманка, діарея, блювота, біль у животі, головний біль), негайно зверніться за медичною допомогою! Самолікування може бути небезпечним.
Підписуйтесь на нас у ТЕЛЕГРАМ
Підписуйтесь на нас в ІНСТАГРАМThe post З початку року на Сумщині зареєстровано 43 випадки сальмонельозу first appeared on Сумські Дебати.
Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua
Інші новини:
17.09.2025 На Сумщині відзначили рятувальників високими державними нагородами
17.09.2025 Сумська школа №17 стала найкращою в області за результатами НМТ 2025 року
17.09.2025 На Сумському напрямку минулої доби відбулося дев’ять боєзіткнень
17.09.2025 На війні загинув охтирчанин Віталій Водяницький
17.09.2025 Поліцейські спецпідрозділу «Білий янгол» евакуювали жінку з обстрілюваного ворогом села